Tüdőrák agyi áttétekkel (jelige: Zsola31)

Édesanyámnak áttétes tüdőrákja van, jelenleg otthon van. Egy kemót kapott, most kezdődne a sugárkezelés. Kérdezném, hogy mik a túlélési esélyek vagy az emberi méltóság meddig mehet el? A Korányiban azt mondták, hogy nem műthető, mivel az agyban 3 daganat van. Mi a további folyamat, mit ajánlanak nekünk?

Az agyi áttétek mellett a tüdőben lévő daganatot nem érdemes megoperálni, mert az egyébként nagy, ezért a beteg számára jelentős megterhelést okozó tüdőműtéttel sem érhető el, hogy a beteg daganatmentes legyen, hiszen a vér útján szóródott daganatsejtek következtében már megjelentek távoli áttétek is, például az agyban.

Leveléből nem derül ki, hogy édesanyja milyen sugárkezelést kap. Feltételezzük, hogy az agyi áttétek sugárkezelésére kerül sor, amelynek célja az, hogy ezeknek a gócoknak a növekedését lassítsa, illetve késleltesse újabb áttétes gócok megjelenését, látható méretűvé növekedését, ezzel az idegrendszeri panaszok megjelenését, fokozódását.

A túlélési esélyek sajnos agyi áttétes tüdőrák esetén korlátozottak. A betegség kordában tarthatóságának ideje attól is függ, hogy a beteg hogyan reagál az alkalmazott sugárkezelésre, kemoterápiára, illetve hogy vannak-e más szervben is áttétek. A túlélés attól is függ, hogy milyen a beteg általános állapota.

Az onkológiai kezelések mellett fontos, hogy a beteg megfelelően táplálkozzon, lehetőleg ne alakuljon ki jelentős testsúlyveszteség, így minél tovább megtartsa erőnlétét, kondícióját. Jelen állapotban édesanyjának biztosan szüksége van, s a folyamat esetleges előrehaladtával egyre inkább szüksége lesz a család támogató segítésére, részben a vizsgálatokra, kezelésekre történő eljutásban, később pedig egyre inkább az ápolásban, s az érzelmi támogatásban.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák agyi áttétekkel: mik a tünetei?
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top