Tüdőrák agyi áttétekkel: mik a tünetei?

Várjuk a 72 éves volt férjem CT eredményeit, hogy valóban tüdőrákos-e. A tüdőtükrözés nem mutatott atypiás sejteket, de tüdőgyulladással vittük be, jobb tüdőrekesz nagyobb, magasabb, nyom valamilyen ideget, fájlalja a jobb felkarcsontját, szerinte a csont. Teljes vizelet- és székletinkontinencia: csak fekszik, már felülni se bír, segítségemmel sem, belseje fáj, alkohol demenciából is fakadó zavartság, depresszió, nem-alvás, 24 órás ápolást igényel, bár tena-pelenkázva van, mégis kipisil belőle. Az arca kunosan sárga volt, most piros, s nagyon hámlik. Amennyiben az agyban is van áttét, mik a tünetei (igaz, járni sem tud), s mire számíthatok ápolása során?

Az agyi áttét tünetei nagyon különbözőek lehetnek, függően attól, melyik agyi területen jelent(ek) meg áttétes góc(ok). Amennyiben valamilyen végtagi (kéz, láb) mozgást beidegző helyen, akkor ezek a mozgások korlátozódnak, illetve a végtag bénul. Ha az arcizmokat mozgató idegek területén jelentkezik áttét, akkor az arcfél lebénulhat. Kialakulhat beszédzavar, vagy beszédértési zavar. Általános tünetek is jelentkezhetnek, ilyen a szédülés, hányinger, hányás, kettős látás.

Azt nem tudjuk megjósolni, mire számíthat a beteg ápolása során, ez függ attól is, hogy milyen szervet, szerveket támadott meg a daganatos betegség. Ugyanakkor a tünetektől függetlenül az elesett állapotú, fekvő daganatos betegeknél a legfontosabb cél a beteg általános közérzetének lehetőség szerinti javítása, a komfortérzetének biztosítása, a megfelelően hatékony fájdalomcsillapítás beállítása, illetve a beállított fájdalomcsillapító mellett is időnként jelentkező áttörő fájdalmak gyors kezelése.

Az ápolásban bizonyos településeken kaphat segítséget, amennyiben az Önök körzetében működik otthonápoló szolgálat. Erről a háziorvostól tud tájékozódni, aki ezt a társadalombiztosító által támogatott szolgáltatást receptre felírhatja. Ez nem 24 órás ápolást jelent, hanem napi 1-2 órás szaksegítséget.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top