Tüdőrák: érgátló kezelés önköltségen?

Érdekelne, hogy önköltséges alapon hozzá lehet-e jutni a rákos daganat (tüdő) érfejlődésének gátlására alkalmazott (bármilyen) érképzésgátló gyógyszerhez? Tudom, hogy ilyen támogatott gyógyszert az OEP-től kell kérvényezni.

Minden onkológiai gyógyszernek pontos alkalmazhatósági kritériumai vannak, amelyeket az orvosoknak figyelembe kell venniük, s a terápiák finanszírozását is ezek határozzák meg alapvetően. A terápiás döntésnél a daganat fajtája mellett döntő szempont annak stádiuma, szövettani jellemzője, figyelembe kell venni a kísérőbetegségeket, a beteg általános állapotát, a korábban alkalmazott gyógyszereket és azok eredményességét, mert ezek alapján lehet szakmai véleményt alkotni arról, van-e esélye egy terápia hatékony alkalmazásának. Konkrét esetben a kezelési lehetőségekről tehát elsősorban a beteget kezelő onkológustól lehet tájékozódni.

Az OEP-hez akkor érdemes a méltányossági eljárásra vonatkozó kérvényt benyújtani, ha a kezelést a törzskönyvben (az érvényes alkalmazási előírásban) leírt indikációkban rendelik. Amennyiben nem ilyen indikációban (javallatban) történő rendelésről van szó, akkor az alkalmazást az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) bírálhatja el bizonyos esetekben az orvos és a beteg által benyújtott kérvény alapján. Amennyiben ott engedélyezik az ilyen módon történő (szakszóval off-label) felhasználást, akkor a költségek a beteget terhelik. Ez az érfejlődést gátló terápia esetében akár sok millió forint is lehet.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Méltányosságból finanszírozott kezelések
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Érgátlással a daganatok ellen
Négy ráktípusban vethető be az érgátló terápia
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Műthetetlen tüdőrák
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák: hihetetlen gyors leépülés?
Kissejtes tüdőrák külső jelek nélkül?
Tüdővel kapcsolatos elváltozás
Tüdődaganat tünet nélkül
Tüdőrák: hogyan tovább?
Nem kaphatok kezelést?
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top