Tüdőrák és esélyek (jelige: méltósággal meghalni)

Édesapám a Korányiban fekszik, az orvosok nem mondanak semmit. Augusztusban diónyi nagyságú daganat volt látható a bal tüdejében, azonban ezt nem vették észre. Decemberben vért köhögött, ekkor utalták be a kórházba. Most gyerektenyérnyi nagyságú a daganat, amely a főhörgőnél található, így az adott tüdőfél nem is működik.

Tudom, hogy nehéz pusztán ezekből az adatokból megállapítani, de nem tudnának véletlenül segíteni, hogy mennyi ideje van hátra? Jelenleg sugárkezelésre jár, még nem kapta meg a kiszabott adagját. Van értelme tovább járatni a kezelésre?

Decemberben még nagyon jól volt, amióta elkezdődött a kemoterápia, ill. a sugárkezelés, azóta van rosszul. Ha decemberben is lehetett tudni, hogy nem lehet megmenteni, Önök szerint ezt közölniük kellett volna az orvosoknak? Talán úgy méltósággal halt volna meg.

A tüdődaganat sajnos valóban igen rossz prognózisú betegség, de annak kimenetelét előre nem lehet megmondani. A sugár-, illetve a gyógyszeres kezelés megkezdésekor nem lehet előre megjósolni annak hatékonyságát, ezért orvosai nyilván nem tudták előre megmondani mi várható a betegség lezajlásában.

A méltóság és a halál kérdése az érintettek számára nagyon különböző. Saját tapasztalatunk szerint a legtöbb beteg akkor is a kezelést választja, ha biztosak lehetünk abban, hogy a gyógyszerek is csak lassítani tudják a leépülési folyamatot. A „méltóságban megért halál” fogalma az egészséges ember számára nem mindig ugyanaz mint a beteg számára. Arra a kérdésre, hogy van-e értelme a kezelést folytatni, az orvosnak és a betegeknek közösen kell a választ megtalálni.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
A kemoterápia célja és a kezelés típusai
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák: hogyan tovább?
Tüdőrák kemoterápiája

Top