Tüdőrák és hőrgődaganat alternatív kezelése

Édesapámnál kb. 2 hónapja hörgő (ebben 2-3 db 1 cm, 1 db 3 centis) és tüdő (ebben eddig 1 db, de vizenyő miatt nem látható rendesen) rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak. Eddig a tüdejéből összesen 2,4 liter folyadékot szívtak ki. Már egy kis mozgás után is rettentően köhög. Valamelyik éjjel már a légszomjtól el is ájult. Eleinte sokat fogyott, de mostanra visszaszedte a leadott kilókat. Étvágya jó.

Ön milyen kezeléseket javasolna? A hagyományos mellett alternatív gyógymódok iránt is érdeklődnék.

A sugárról és a kemoterápiáról is sok negatív vélemény van a pozitívak mellett. Alternatív gyógymódok közül a biorezonancia, a PVG (pecsét viasz gomba), a COd tea „javasolt” az eddigi információim (rákgyógyításról szóló könyv alapján, daganatos betegek internetes fóruma, stb.). Viszont van olyan vélemény is, mely szerint ezek „táplálják” a ráksejteket.

A tüdőrákok esetében gyakori, hogy mellkasi folyadék termelődik a két mellhártya lemez között. (Az egyik mellhártya lemez a tüdőt borítja be, a másik a csontos mellkasfalhoz tapad belülről, s a két lemez között lévő vákuum, vagyis negatív nyomás miatt van kifeszített állapotban a tüdő és tudja biztosítani a légcserét.) Mivel az ilyen folyadék fulladást okozhat, ezért kerülhetett sor édesapjánál mellkascsapolásra.

Azt, hogy van-e lehetőség onkológiai kezelésre (kemoterápia vagy sugárterápia), az édesapját kezelő onkológus, tüdőgyógyász vagy sugárterápiás szakember tudja megmondani. A sugárkezelés akkor jön szóba, ha a gátorüregi (mediasztinális) nyirokcsomók is áttétesen megnagyobbodtak, s ezek panaszt okoznak. A szétszórt gócok miatt elsősorban kemoterápiás kezelés jön szóba. Ennek fajtáját befolyásolja a rosszindulatú betegség szövettani altípusa is (a tüdőrák ugyanis olyan gyűjtőfogalom, amely több különféle tulajdonságú daganattípust foglal magában). Az aktív onkológiai kezelések alkalmazását korlátozhatja a beteg általános állapota, a kísérőbetegségek (pl. a korábban fennálló súlyos szívbetegség, vesebetegség, májbetegség).

Amint arról többször írtunk, nem lehet választ adni arra, hogy kinek érdemes és kinek nem különféle étrend-kiegészítőket szednie. A legtöbb – a betegeknek igen borsos áron kínált – készítménnyel összefüggésben nem végeztek konkrét betegcsoportra szabott klinikai vizsgálatokat, amely alapján bebizonyították volna hatékonyságukat vagy pontosan feltérképezték volna azt, hogy milyen kockázatokat jelentenek a betegek számára, milyen kölcsönhatásba léphetnek például a kemoterápiás gyógyszerekkel.

Mivel az orvosok tudományos publikációk híján felelősséggel nem tudnak állást foglalni, a legtöbb esetben teljesen esetleges az, hogy egy betegnek egy ismerőse vagy egy termékügynök éppen melyik készítményt ajánlja, netán mire talál rá önmaga leghamarabb az interneten. Le kell szögezni: egyetlen teáról, vitaminról vagy étrend-kiegészítőről sem állítható, hogy az gyógyítaná a rákot. Az egyéni történetek nem fogadhatók el tudományos bizonyítékként, mivel az egyedi esetekben nem lehet megállapítani azt, hogy az állapot esetleges javulása vagy romlása mögött valójában milyen folyamatok húzódnak meg.

Mi továbbra is ragaszkodunk alapelvünkhöz: a fenti megfontolásokból egyetlen konkrét étrend-kiegészítő készítménnyel kapcsolatban sem foglalunk állást.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák

Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Sugárkezelés a tumorok ellen
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Négy ráktípusban vethető be az érgátló terápia
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Betiltott étrendkiegészítők a polcokon

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellhártyarák fájdalomcsillapítása
Előrehaladott mellhártyarák
Tüdőrák: fájdalommentes időnyerés
Tüdőrák fájdalmas kemoterápiája
Tüdődiagnózis
Tüdődaganat kisebbítése
Nem kissejtes tüdőrák

Tüdőrák: mozgás és étrend
Tüdőrák: hihetetlen gyors leépülés?
Kissejtes tüdőrák külső jelek nélkül?
Tüdővel kapcsolatos elváltozás
Tüdődaganat tünet nélkül
Tüdőrák: hogyan tovább?
Nem kaphatok kezelést?
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top