Tüdőrák, tüdőműtét szövettana (jelige: archivum)

Kérem legyenek szívesek arra válaszolni édesapámnak, aki 77 éves, 48 kg, milyen esélyei vannak a felgyógyulásra az alábbi szövettani eredmények alapján.

Klinikai adatok: resecalt jobb felső tüdőlebeny 2-es szegmentum. Műtét jellege: radikális. Klinikai diagnosis: Tu.pulm. lob. sup. 1.d.

Külvizsgálat: 48 gramm tömegű 8x4x2,5 cm nagyságú tüdőrészlet. Felszínén 7×3 cm-es resectios felszín, melyet tussal festek. Benne 2,4x2x2 cm nagyságú elmosódott határú tömött szürkésfehér, részben anthracoticus tumor. A daganat közvetlenül a zsigeri mellhártya alatt helyezkedik el, azt kissé behúzza. A resectios felszín távolsága 5 mm. R.3.

3/5 Górcső alatt: a tüdő állományában daganat látható, mely többnyire jellegzetesen az alveolusok struktúráját követi, bronchiolo-alveolaris mintázatot mutat. Vannak azonban olyan területek, ahol felszaporodott dens kötőszövet látszik és ebben solid kötegek azonosíthatók. Ezeken a területeken a pleomorphismus is nagyobb fokú, néhol bizarr daganat, óriássejtek is láthatók. Peritumoralisan lymphovascularis invasio nem igazolható. A vizsgált daganat a mellhártyát eléri ugyan, de a kimetszések alapján azokat mélyebb szinteken vizsgálva sem töri át. Fölötte mesothel proliferatio mutatkozik. A festett resectios széltől 3-4 mm távolság mérhető.

+ Diagnózis: többnyire bronchiolo-alveolaris strukturát mutató adenocarcinoma. M8140/3. GII. pT1pNx

Azt már megfejtettem, hogy rosszindulatú rákról van szó. Kérem, egy kicsit lehetne érthetőbbé tenni a szövettan eredményét? Édesapám életvidám ember, nem törte meg a műtét utáni fájdalom sem. Nagyon reménykedik.

Ez a lelet egy szövettani lelet, amely valóban rosszindulatú daganatot mutat, s annak részletes mikroszkópos leírását tartalmazza. Jobb felső tüdőlebeny daganat műtéti eltávolítása történt (tumor pulmonum lobus superior = felső lebeny,  l. d = lateris dextri, vagyis jobb oldal). A szövettan adenocarcinomát, vagyis mirigyrákot mutat.

A TNM beosztásban T = tumor, N = node, vagyis nyirokcsomó, M = metasztázis, vagyis áttét. Az Ön által küldött képletből csak a tumorra és a nyirokcsomókra vonatkozó adat áll rendelkezésre, s ez a műtéti anyagból származik. A metasztázisról a képalkotó vizsgálatok (röntgen, CT, UH, MRI, csontvizsgálat, stb.) adhatnak képet.

A T1 azt jelenti, hogy az elsődleges daganat kicsi. A Nx azt jelenti, hogy a megvizsgált szövettani anyagban nem volt nyirokcsomó, tehát a patológus szakorvos nem tud állást foglalni a nyirokcsomók daganatos érintettségének vonatkozásában. Gr II = grade (gréd vagy grádus), ez azt jelenti, hogy közepesen rosszindulatú daganatról van szó (a Grade I, II vagy III lehet).

Levele nem tartalmaz arra vonatkozó adatot, hogy távoli áttétre derült-e fény a hasi, illetve mellkasi képalkotó vizsgálatok alapján. Ez jelentősen befolyásolja az életkilátásokat, az alkalmazható onkológiai kezeléseket.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőtumor: elég-e a műtét?
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top