Tüdőrákos beteg fájdalmai (jelige: van remény)

Korábbi levelemben egy leletértelmezést kértem, amit meg is kaptam, köszönöm! Amint írják, tudni kellene az elsődleges betegségeket. Íme: tüdőtumor, csak azt nem tudjuk, hogy kissejtes vagy nagysejtes, ugyanis mintavétel nem történt, mert nem tudták elvégezni még altatásban sem.

2006 decemberében történt egy CT vizsgálat, amely a következő: centrális tüdőtumor a bal oldalon, mely az alsó lebeny teljes atelectasijával jár. Csgply metastasis fennállása valószínű. Jelenlegi CT lelet szerint a centrális tumor valamelyest csökkent, de két újabb – egy 15 mm és egy 12 mm-es – jelent meg, amelyek decemberben még csak halványan voltak láthatók. De ez idő alatt a beteg négy kemoterápiát kapott, amitől sajnos az állapota igen legyengült. Most Zometa kezelést is kap havonta, de ez mellett az egyik csigolyája összeroppant. Nagy fájdalmai vannak, pedig fájdalomcsillapító tapasza is van, ami 200 mg-os.

Mit tudnánk tenni, hogy a fájdalmai elviselhetőbbek legyenek? Vajon fel tud még majd kelni az ágyból?

A fájdalomcsillapításban a tapasz dózisának fokozatos, a beteg fájdalmainak megfelelő, akár naponkénti, kétnaponkénti emelésében a kezelőorvos (háziorvos, onkológus) segíthet. A fájdalomcsillapító tapaszt, vagy az egyéb tartós hatású, erős fájdalomcsillapítót (például a 12 óránként adható morphin tablettát/kapszulát) ki lehet egészíteni egyéb készítményekkel is.

A fájdalom általában nem állandó, hanem hullámzó erősségű. Az orovosok úgynevezett áttörő fájdalomként határozzák meg azt a fájdalmat, amely időszakosan jelentkezik a folyamatos fájdalomcsillapítás ellenére. Ilyen áttörő fájdalom esetén gyorsan ható fájdalomcsillapító (morhpin vagy tramadol tartalmú tabletta, injekció) is adható.

Az összeroppant csigolyával kapcsolatos fájdalmat csökkentheti, és a további csontszerkezeti átépülések kialakulását mérsékelheti az Ön által említett infúziós biszfoszfonát készítmény. Amennyiben a csontfájdalom leginkább az összeroppant csigolya területére lokalizálódik, sugárterápiás konzílium döntheti el, hogy ez a területe besugarazható-e; a helyileg alkalmazott sugárkezelés is csökkentheti a fájdalmakat, és csökkentheti a fájdalomcsillapító igényt.

Arra a kérdésére, hogy fel tud-e még kelni a beteg az ágyból, szintén a kezelőorvos válaszolhat. Ehhez tudni kellene azt is, hogy a fájdalom mellett a csigolya összeroppanása milyen idegrendszeri tünetekkel jár. Leveléből sajnos az derül ki, hogy az adott kemoterápia ellenére a betegség kiterjedtebbé vált, újabb tüdőáttétek jelentek meg, illetve csontáttét alakult ki. Lehet, hogy ebben az időszakban a palliatív ellátás, azaz az igényeknek megfelelő fájdalomcsillapítás, valamint a gondos ápolás, a család odafordulása válik egyre fontossabbá a beteg ellátásában.

Kapcsolódó cikkek:
Részletes leírás a fájdalomcsillapítás lehetőségeiről
Tüdőrákok: kis és nem kissejtes daganatok
Csontáttétek a daganatos betegségben
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétek a gerincen
Csontáttét fájdalmai
Fájdalomcsillapítás és morfium

Top