Tüdőszűrés: félni vagy megijedni?

Páromat visszahívták tüdőszűrés után (R91H0). Az első leletén anamnesis: SEF kiemelt. Panaszmentes. Státusz: Nycs. nem tap. Mrtg. PA +. Jobb oldal irányú felvétel: jobb hilus, alsó mediastinum kiszélesedett. Jo.kp. lebenyben orsóalakú infiltratum. Bal hilus is kissé szélesebb.
Vélemény, javaslat: M.Hodgin?

Ezután jött a mellkasi CT vélemény: Térfoglaló folyamat a mediastinumban, felmerül a thymus eredet. A bal mellékvesében lévő 15 mm nagyságú lágyrészképlet felveti a met. lehetőségét. Vélemény: sürgős hasi UH ill. laborvizsgálat Pulmonológiai Osztályos felvétele előtt. Csütörtökön vonul be szegény, de addig is szeretnék egy kis rálátást kapni, hogy felkészüljek.

A leírtakból az látszik, hogy a párjánál tüdőszűrés során észleltek kóros eltérést, és ernyőkép felvételen (EF vagy SEF) „emelték ki” az egészséges, szűrt emberek közül. A PA (postero-anterior), tehát a mellkast nem oldalról, hanem elölről/hátulról átvilágító mellkas röntgenen (Mrtg), amelyet jobb oldal felvétellel is kiegészítettek, az látszott, hogy a gátorüreg (mediastinum) alsó része kiszélesedett – ez a két tüdő között lévő tér, amelyben a szív található. Átfut itt a nyelőcső és a légcső, ez utóbbi itt ágazódik jobb és bal főhörgőre. Vannak itt erek, nyirokcsomók is.

A mellkas röntgenképén a jobb oldalon, a középső lebenyben láttak valamilyen beszűrődést (infiltrátumot), s a kép alapján felvetették a nyirokcsomók rosszindulatú daganatos megbetegedését, a Hodgkin-kórt (M=morbus Hodgkin). A CT megerősítette azt, hogy daganat van a mediastinumban (a gátorüregben), de felvetette, hogy ez a thymusból, magyar nevén a csecsemőmirigyből indult volna ki. Ez egy olyan mirigy, amely születésünk után az immunrendszer része, majd folyamatosan megkisebbedik, elsorvad.

Ezekből a képalkotó vizsgálati eredményekből nem lehet megmondani, hogy pontosan mi a baja a párjának. A további kivizsgálás során valószínűleg arra törekednek az orvosok, hogy a mediastinumban lévő daganatból szövetmintát vegyenek feldolgozásra, s ekkor lehet pontosabban megmondani milyen eredetű (valószínűleg daganatos) betegségről van szó.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Mire jó a tüdőszűrés?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Köhögés, árnyék a tüdőn
Residualis góc a tüdőben
Tüdő CT felvétel
Mellkas CT: residualis góc
Mellkas CT lelete
Tüdődiagnózis

 

Top