Tumormarker értékek jelentése (jelige: Zumara)

Nekem az lenne a kérdésem, hogy az alábbi eredmények miatt kell-e aggódnom, illetve látszik-e ezekből valamilyen betegség?
CA-125: 8
CA-153: 11.4
CA-199: 3.4
CA-724: 0.9
Alfa-fetoprotein: 1.44
Beta-2 mikroglobulin: 1.020

Nem látszik betegség, mert önmagában a tumormarkerekből nem is látszódhat betegség. A tumormarkerek a szervezetben normálisan is előforduló anyagok, amelyeket a daganatos betegek kontrollálása során használnak.

Ezek a költséges vizsgálatok szűrésre alkalmatlanok, mivel a normál értékük nem zárja ki valamely betegség fennállását, és megemelkedésük önmagában nem bizonyítja egy betegség megjelenést, annak alátámasztására minden esetben képalkotó vizsgálatokra (ultrahang, röntgen, CT, MR stb.) van szükség, valamint orvosi vizsgálatra, daganatgyanú esetén szövettani vizsgálatra.

Azt, hogy egy érték kóros vagy sem, befolyásolja, hogy az adott laboratóriumban, ahol a vizsgálatokat végezték, mennyi a normál érték felső határa. Mivel leveléből nem derülnek ki a normál határértékek, csak annyit mondhatunk, hogy a tumormarker laborok többségében ezek az értékek nem kórosak. Az eredmények pontos értékelésében attól az orvostól tud tájékoztatást kapni, aki ezeket a laborvizsgálatokat valamilyen indok vagy gyanú alapján elrendelte.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CA-125 tumormarker értéke
AFP – mit mutathat?
Tumormarker és valós állapot
Tumormarkerek szűrésként
Magas CEA érték – 2.
Magas CEA érték
CEA és antibiotikum
Mellműtét utáni CEA értékek
Mellrák: nem kell tumormarker?
Tumormarker kontroll mellműtét után – 4
Tumormarker kontroll mellműtét után – 3
Tumormarker kontroll mellműtét után – 2
Tumormarker kontroll mellműtét után
HER2 mellrák tumormarkerei
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után

Top