Újra növekszik a daganat? (jelige: anya)

Édesanyámnál tavaly februárban rosszindulatú tüdődaganatot diagnosztizáltak a baloldali tüdőcsúcsban, ökölnyi nagyságban. A műtétet nem vállalta. A kemoterápia, majd a 38 sugárkezelés után összehúzódott a daganat nagyon kicsire. A tapaszt is ritábban kellett használni, de most sajnos ismét nőni kezdett a daganat. Mire számíthatunk? Rosszabbodni fog az állapota? Mit tehetünk érte? Miben segíthetünk édesanyánknak?

A daganat növekedése (progresszió) miatt, amennyiben a beteg általános állapota lehetővé teszi, és a korábbi kezelések során még nem merítette ki a kemoterápiás lehetőségeket, ismételten citosztatikus kezelés alkalmazása jöhet szóba.

A fájdalomcsillapítás továbbra is nagyon fontos, hiszen az a beteg életminőségét alapvetően meghatározó kezelés. Erre tartósan szükség lehet, illetve az időnként fellépő áttörő fájdalmakra is lehet adni gyorsan felszívódó fájdalomcsillapítót a tapasz mellett is.

Amint azt már többször leírtuk, a legtöbb, amit a család tehet, a beteggel való odafigyelő törődés, a beteg és a kezelőorvos közötti kommunikáció elősegítése, például a megfelelő fájdalomcsillapítás beállítása területén. Egy súlyos beteg a családban a családtagok számára is kimerítő lehet, sok türelemre van szükség. Viszont a megértő, szeretetteljes légkör, az odafigyelés nagyon sokat számít a betegek számára, a tapasztalatok szerint még a fájdalom nagyságát is másként érzékelik azok a betegek, akik biztos, szerető családi hátteret éreznek maguk mögött.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Daganatok jellemzői, stádiumváltozások
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes tüdőrák, állandó hányás
Csontáttétes tüdőrák
Tüdőrákban időt nyerni
Áttétes tüdőrák panaszai
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőműtét és kemoterápia
Súlyos tüdőrák kilátásai
Reménytelen tüdőrák?
Áttétes tüdőrák, IV stádium
Élettoldás kemoterápiával
Tüdőrák célzott kezelés
Tüdőrák, kemoterápia és halál
Csontáttétek ellátása
Elkeseredett tüdőrákos nő

Top