Üszögterhesség (jelige: ritka betegség)

Húgom nagyon ritka rákos megbetegedésben szenved, egy mola-terhességről derült ki, hogy rosszindulatú daganat lett. Sajnos nagyon gyorsan, egy hét alatt áttéteket képzett a tüdőben, amely csak CT-vel volt kimutatható. Kivették a méhét, s most, két hét után kezdik a kemoterápiás kezelést.

Kérdésem az lenne, hogy az áttét megjelenése ellenére meggyógyulhat-e teljesen? Másik kérdésem, hogy a vitaminok és nyomelemek alkalmazása a kemoptrápia alatt javasolt-e az immunrendszer erősítése miatt?

A rosszindulatúan elfajult üszögterhesség (más néven mola terhesség) valóban ritka betegség: egy megfogant, de nem fejlődő terhességből jön létre kóros sejtburjánzásként, s a lepény rosszindualtú elváltozásává (choriocarcinoma) alakul.

Amennyiben csak tüdőáttét van, kemoterápiás kezeléssel jobbak a kilátások, mint azoknál az esetekben, ahol a betegség más szervbe is áttétet ad.  A gyógyulási esélyeket ezenkívül befolyásolja az áttétek száma, a betegség észlelésénél tapasztalt béta-HCG (béta humán choriogonadotropin) szint emelkedésének mértéke is.

Rosszindulatú betegségek fennállásakor az aktív onkológiai kezelések ideje alatt fontos a megfelelő kalóriabetvitel, amelyet legjobb természetees táplálkozás formájában biztosítani. A legtöbb esetben nincs szükség külön vitaminok és nyomelemek bevitelére, de ezek szedését beszélje meg kezelőorvosával.  Arról jelenleg sajnos kevés tudományos adat áll rendelkezésünkre, hogy az immunrendszer erősítésének céljával hirdetett készítmények pontosan milyen hatást gyakorolnak az áttétes betegek állapotára.

Kapcsolódó cikk:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Top