Vastagbéldaganat, kemoterápia idős korban

Nagymamámat (85 éves) októberben vastagbéldaganattal műtötték. A műtétet követően 10 kg-ot leadott, 40 kg lett. Az otthoni gyógyulás során 4 kg-ot hízott és megelőzés céljából elrendelték a Folfox 4 protokoll szerinti kemoterápiás kezelést, melyet január elején megkezdett.

Az első kezelést egész jól viselte, az étvágya is megmaradt, de az első és második kezelés közbeni CT vizsgálat óta nem eszik, mindennek rossz ízét érzi, nagyon gyenge, semmit nem kíván, hasmenése van, már menni alig bír és 39 kg-ra lefogyott. A CT vizsgálat a kemoterápiás orvos szerint is teljesen jó. Nem tudjuk eldönteni, hogy folytassuk-e a kezelést vagy függesszük fel addig, amíg nagymamám állapota nem javul? Van-e valamilyen rossz hatása az eddig kapott 2 kezelésnek, ha azt nem folytatjuk? Egyáltalán van-e értelme ilyen szenvedésnek kitenni a nagymamámat, tudomásom szerint a rákos sejtek idős korban már nem szaporodnak olyan gyorsan? Ebben a korban van-e annyi előnye a kezelésnek, mint hátránya?

Orvosoktól kaptunk olyan választ, hogy mint orvos kötelessége javasolni a kezelést megelőzés céljából, de ha saját szüleiről lenne szó, nem engednék. Mit tegyünk? Így sokáig nem fogja bírni a nagymamám, mert teljesen legyengül. Jövő héten kellene menni a 3. kezelésre.

Amennyiben nem ismeretes távoli áttét (hiszen ezt mutatja az első kemoterápia után végzett CT is), akkor a nagymamája úgynevezett adjuváns (műtét utáni) kezelést kap. Feltételezhetően a bél melletti nyirokcsomókban áttéteket találtak a műtét során eltávolított anyagban, s ilyen esetben indokolt a FOLFOX-4 kezelés, mert csökkenti a betegség későbbi kiújulásának, illetve az áttétképződésnek a kockázatát. Az ilyen adjuváns kezelést a műtét utáni időben kell adni, s nem lehet hónapokra felfüggeszteni, majd újra folytatni.

Feltételezzük, hogy a hasmenéses panaszokkal jelentkeztek az orvosnál, aki meg tudja mondani, hogy a panaszok milyen mértékben függnek össze a kemoterápiás kezeléssel, van-e a háttérben olyan laboratóriumi eltérés, amelyet korrigálni kell, illetve milyen kezelésre szorul a nagymamamája.

A kezelés után egy héttel jelentkező hasmenést több dolog okozhatja: állhat a hátterében valamilyen fertőzés, amely esetleg a fehérvérsejtszám csökkenése miatt alakult ki, illetve az erős hasmenés következtében felborulhat az ionháztartás egyensúlya, például káliumhiány alakulhat ki. Ezek tisztázásában a kemoterápiát beadó osztály, ambulancia vagy orvos segíthet. Amennyiben például ezek vagy más eltérések korrigálatlanul maradnak, mert nem észleli az orvos, az súlyos, életveszélyes állapot kialakulását is eredményezheti!

Szintén a kezeléseket adó onkológussal beszélhetik meg, hogy a kezelés folytatásának várható haszna és kockázata hogyan arányul egymáshoz. Önmagában az életkor nem gátja a kemoterápiás kezelésnek, de természetesen egy idős, 85 éves szervezet másképp reagálhat a beadott gyógyszerekre mint egy 60, 70 vagy akár 80 éves beteg, még akkor is, ha a műtétet és a kemoterápiát megelőzően a beteg “biológiai életkora” kevesebbnek látszott, mint a naptár szerinti életkora.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák, kemoterápia, vérkép
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top