Vastagbélműtét, magas tumormarker (jelige: PET)

A férjem 3 éve esett át vastagbélműtéten, a daganatot eltávolították, ezt sugár- és kemoterápiás kezelések követték. Fizikálisan szinte majdnem a régi, de a negyedévenkénti ellenőrzések (Pécsi Klinika) alkalmával mindig magas a tumormarker. Másfél éve volt PET vizsgálaton, aminek az eredménye negatív volt (illetve a májon egy beazonosíthatatlan borsónyi foltról nem lehetett eldönteni, hogy milyen eredetű, talán zsírszövet). Az egy hónapja végzett vastagbéltükrözés, a hasi ultrahang eredménye negatív volt, négy nappal ezelőtti tüdőszűrés szintén negatív.

A kérdésem: merre kellene elindulni, mi okozhatja 3 év óta fennálló magas tumormarkert, hol lehetne kiszűrni ennek okát?

Feltételezzük, hogy a CEA tumormarkerről lehet szó, de nem írta meg, hogy a CEA mennyivel haladja meg a normál érték felső határát, magas szinten stagnál vagy folyamatosan növekszik, mennyi volt a műtét előtt, a műtét, majd a kemoterápia és a sugárterápia után. Mindezt feltételezhetően az Önöket kontrolláló orvos tudja, és ezek figyelembevételével történnek a férje kontroll vizsgálatai.

Önmagában egy magasabb tumormarker érték alapján nem lehet kimondani, hogy a betegség kiújul, de a magas érték miatt gyakoribb és alaposabb vizsgálatokat szoktak indítani az onkológusok.

A CEA, több más tumormarkerhez hasonlóan normálisan, teljesen egészséges embereknél is jelen van a szervezetben, általában csekélyebb mértékben, mint amennyit a daganat tumormarkereként kórosnak gondolunk. Olykor egy teljesen egészséges, nem daganatos betegnél is lehet magas a CEA érték, s nem mindig sikerül kideríteni az okát.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák, folyamatos fájdalmak
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top