Vastagbélrák 5 évesen? (jelige: Bálint 5 éves)

Bálint nevű gyermekemnél 1 éves korában végbél polip eltávolítás történt. Altatásban teljes béltükrözés történt, erről nem kaptam meg a zárójelentést. Azt szeretném tudni, hogy a jóindulatú polipból kialakulhat-e vastagbélrák 5 éves gyermeknél? Családon belül az anyai nagyapánál volt vastagbélrák, nála kivezetés is történt, és az én édesapám testvérének is ilyen probléma miatt vezették ki a vastagbelét. Mennyi időnként vigyem a gyermeket béltükrözésre, megelőzhetem-e a rák kialakulását?

Ebben az életkorban nagyon minimális a valószínűsége rosszindulatú béldaganat kialakulásának. A házi gyermekorvosukkal beszélheti meg, van-e szükség valamilyen kontrollvizsgálatra vagy konzíliumra, s praktikus lenne, ha a beavatkozást végző intézménynél leletmásolatot kapna a több éve végzett beavatkozásról, illetve a jóindulatúságot alátámasztó szövettani leletről.

Az életmóddal kapcsolatban általánosságban a vastagbélrák felnőtteknél érvényes rizikótényezőire hívhatjuk fel a figyelmét, amelyeket érdemes elkerülni, illetve egészségtudatos, egészséges életmódra nevelni gyermekét és a családot. Fokozza a kockázatot a zsíros, koleszterin-, fehérje- és kalóriadús étrend, az ebből következő elhízás, különösen a telítetlen zsírok és vörös húsok túlzott fogyasztásától óvnak a szakemberek. Ugyancsak veszélyeztető tényező a szervezetbe számos rákkeltő méreganyagot bejuttató dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a kevés mozgással járó, ülő életmód.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Több időt kellene a wc-n tölteni
Vastag- és végbélszűrés
Vastag- és végbélrák
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Véres széklet: vastagbélrák, béltükrözés?
Visszatérő véres széklet
Végbélnyomás, székletpanaszok
Vastagbélrák prevenció
Halmozódó bélrák a családban
Béltükrözés és a CT veszélyei
Tumormarker 21 évesen
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top