Vastagbélrák, étvágytalanság – lassú éhhalál?

Egy kétségbeesett kérdéssel fordulok önökhöz. Édasapámnál 67 évesen, tavaly márciusban vastagbélrákot állapítottak meg. Azonnal meg is műtötték (sztóma), de a hatalmasra nőtt tumort sajnos nem tudták eltávolítani. Szerencsére áttétet nem állapítottak meg. Elkezdődött a gyógyszeres kezelés: 3 hét terápia, egy hét szünet. Közben csak havonta kellett visszamennie Debrecenbe a klinikára újabb gyógyszerekért. Az utolsó adagokat augusztusban kapta meg.

A hatalmas fejgörcsök miatt szeptemberben agyi CT-t végeztek rajta, szerencsére azonban ez semmit sem mutatott ki. Ezután viszont 4 hónap szünet következett, mondván, erőt kell gyűjtenie. Ez épp ellenkezőleg történt: január 8-án kellett visszamennie, ekkor már csak imádkoztunk, hogy életben maradjon. Az évtizedeken keresztül 72-74 kilós apukám 51 kilót mért. Napi étrend: 3 deci forralt tej, s ha sikerült, húsleves. A 8-i „kivizsgáláson” az immár csak tolószékben ülő, gyenge édesapámat legnagyobb döbbenetünkre hazaküldték – erősödni.

Kapott igen gyenge étvágygerjesztőt és táplálékkiegészítőt, amiből napi 3 üveggel kellene meginnia; neki reggel és este beosztva sikerül összesen eggyel. Ezen (és pár deci vizen, esetleg gyümölcsteán) kívül semmi más. Egyedül már felülni sem bír, mi pedig teljesen tanácstalanok vagyunk. Hisz annyi módszer van a mesterséges táplálásra (pl. anorexiásoknál); mi a módja annak, hogy édesapám is kapjon ilyet? Lehetséges, hogy szép lassan éhenhal?

A pontosabb tájékozódás érdekében jó lenne édesapja helyzetéről beszélni a háziorvossal vagy az őt utolsó alkalommal kontrolláló onkológussal. Bár levele nem tartalmaz laboreredményekre, képalkotó vizsgálatokra vonatkozó eredményeket (az agyi CT-n kívül), a januári onkológiai kontrollnál valójában valószínűleg nem „erősödni” küldték haza édesapját. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy a betegsége miatt romló általános állapotában nincs lehetőség (és nincs értelme) újabb daganatgátló kezelést indítani.

Valószínűleg édesapja kapott ambuláns lapot, amit szintén érdemes lenne átolvasni, s ha valamit nem értenek, szintén a háziorvossal megbeszélni. Édesapjának tápszert írhattak fel (és nem táplálékkiegészítőt), amelyek általában könnyen felszívódó tápanyagokat tartalmaznak, s annak reményében javasolják a fogyasztását, hogy a beteg daganatos súlyvesztése csökken – azonban ezek a tápszerek annak érdekében, hogy biztosíthassanak emelt kalóriabevitelt, elég édesek, s sok beteg ezért nem bírja ezeket fogyasztani, még lehűtve sem (amikor kevésbé intenzív az édes íz).

A jelentős testsúlyvesztés (szakszóval tumoros cachexia) sajnos az előrehaladott onkológiai betegségek gyakori velejárója. Az egyre nagyobb daganatnak fokozott az anyagcseréje, s ez „elszívja” a tápanyagot a szervezetből, s az egyébként is étvágytalan beteg nem is tud magához venni elegendő táplálékot.

Nem tudjuk milyen mesterséges táplálásra gondolt, de leveléből nem derül ki olyasmi, hogy édesapjánál a bélrendszerben a táplálék útja elzáródott volna, s például ezért szondatáplálásra lenne szüksége (a hason át szúrt cső segítségével a bélbe vagy a gyomorba juttatva a táplálékot). Ilyet általában nyelőcsőrákoknál, gyomorrákoknál alkalmaznak, amikor a tápcsatorna elzáródik, s az elzáródás alatti szakaszra igyekeznek bejuttatni a tápanyagokat. Édesapjánál a bél területén záródott el a tápcsatorna, de itt már nem a tápanyag bejuttatás a fontos, hanem az, hogy a salakanyagok ki tudjanak ürülni, ezért helyeztek fel sztómát.

A levelében leírtak alapján egy előrehaladott betegség képe rajzolódik ki elsősorban, mely időszakban a táplálékbevitel segítése, fájdalomcsillapítók szükség szerinti alkalmazása (akár a gyógyszerek, kombinációk, dózisok folyamatos kontrollja és módosítása), egyéb tüneti kezelések jönnek szóba elsősorban a beteg gondos és odafigyelő ápolása során.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Sztómazárás kemoterápia után
Gond a sztómával, a bél előesése (prolapsus)
Sztóma és comb bedagadása
Vastagbélrák, sztóma, CT felvételek
Végbélrák műtét, sztóma, vérző seb
Sztóma, váladékozás
Vastagbél daganat: végleges sztóma?
Vastagbélrák, sztómakérdés
Vastagbéldaganat, sztómazárás időzítése
Vastagbéldaganat és sztóma
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület

Top