Vastagbélrák, kemoterápia (jelige: aggódóunoka1)

Nagypapámnál vastagbéldaganatot állapítottak meg. A műtétre a hasi CT, tükrözéses vizsgálatokat követő napon sor is került. Tény, hogy az orvos szerint már 6-8 éve kialakult ez a betegség, tehát nem egy kis tumorról volt szó. A műtét, feltárás után kiderült, hogy a vastagbél és a vékonybél egy 15 cm-es szakaszon összenőtt, a vastagbél kinyúlott egy részen, ebben széklet halmozódott föl. Ez a széklettel teli bélrész pontosan a daganat fölött helyezkedett el a bal oldalon, azt nyomta felülről, lehet, hogy ez akadályozta a tumor további növekedését, ami kb. egy ökölnyi nagyságú volt. A műtét során el kellett távolítani a hasfal egy részét, a húgyhólyag egy részét, illetve a teljes végbelet, mert ezeket is érintette a daganat. Számos tályog és a daganat is eltávolításra került. Tehát végbél kivezetésre került sor, ami az orvos véleménye szerint már nem visszafordítható folyamat. A szervek, a máj, vese, epe épek, tehát ott nincs áttét, de a nyirokcsomókat és a csontokat még nem vizsgálták, hiszen nemrég történt a műtét.

A kérdésem az lenne, milyenek az esélyek áttét nélkül és akkor, ha esetleg áttétet találnak a nyirokcsomókban vagy a csontokban? Hozzátenném még, hogy a műtétet nagyon jól viselte, most már eszik, étvágya is van, jobban néz ki mint a műtét előtt.

Másik kérdésem pedig az, nagyon sokaktól hallottam, hogy a kemoterápiás kezelés csak rosszabb állapotba hozza a betegeket és hogy nagyon sok orvos egyáltalán nem alkalmazná, ha saját családtagjáról lenne szó. Ebben van igazság vagy ön bátran ajánlja a továbbiakban nagypapámnak, hiszen még a 60-as éveiben jár. Kérem őszinte válaszát!

A túlélési kilátásokat, illetve az alkalmazni szükséges kezelést nagyban meghatározza, hogy találnak-e a környéki nyirokcsomókban, illetve távolabbi szervekben áttétet (metasztázist). A daganat a levele alapján helyileg nagyon kiterjedt volt, tehát a műtét után nagy valószínűséggel javasolnak majd kemoterápiás kezelést, s ilyen nagy daganatnál az is valószínű, hogy az úgynevezett környéki nyirokcsomókba már eljutottak a daganatsejtek, tehát nyirokcsomó áttétek alakultak ki.

Természetesen biztosat csak körülbelül egy tucatnyi nyirokcsomó feldolgozása után, a szövettani vizsgálatot végző orvos tud mondani. A vastagbéldaganatok kezelése nagyon sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, számos gyógyszert törzskönyveztek, amelyek javítják a betegek túlélését. Nem hinnénk, hogy ezek tudatában igaz lenne az a mondás, hogy az orvosok nem igyekeznének biztosítani saját családtagjaiknak az elérhető és tudományos vizsgálatokban hatékonynak bizonyult kezeléseket. Természetesen azt is tudomásul kell vennünk, hogy nem egy nátháról vagy egy, a jelenleg rendelkezésre álló antibiotikumokkal jól gyógyítható egyszerű torok- vagy tüdőgyulladásról van szó, hanem egy agresszívebb típusú betegségről, amelynek a kezelésében is erőteljesebb szereket vagyunk kénytelenek igénybe venni.

Azt, hogy milyen kezelést és miért javasolnak, a nagyapjával előreláthatóan meg fogja beszélni az onkológus. A kezelés előtt a nagyapja is tájékozódhat az onkológustól, hogy egy műtét utáni (általában fél évig) tartó kezeléssorozatról van-e szó, vagy egy már kiterjedtebb betegségben az a cél, hogy a ráksejtek osztódását gátolják, lassítsák, s így a daganatos folyamatot lelassítsák, átmenetileg visszafordítsák. Az onkológiai kezeléseknek valóban vannak a beteget jelentősen terhelő vagy akár veszélyes mellékhatásai, de ezek igen jelentős része kivédhető, illetve időben felfedezve jól kezelhető.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Bélelzáródás daganat miatt
Vastagbélrák áttéttel
Áttétes vastagbéltumor
Őszintén a vastagbélrákról
Áttétes vastagbéltumor
Májáttétes vastagbélrák
Vastagbéldaganat, kemoterápia idős korban
Vastagbélrák, kemoterápia, vérkép
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top