Vastagbélrák, májáttét: májtranszplantáció?

Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy tudnának-e infót adni nekem a következőkről: 34 éves barátnőm vastagbélrákban + májrákban szenved, 2 gyermek édesanyja. 10 és 15 éves fiait egyedül neveli. Próbálunk infót gyűjteni egy esetleges transzplantációról. Hova lehet fordulni ez ügyben? Abban bízunk, ha a vastagbélrákját megműtik, akkor egy májtranszplantációval felgyógyulhat.

Miután a várólista ezekre a műtétekre nagyon hosszú, barátnőm esetében pedig ez végzetes lehet, ezért élő donorral szeretnénk megoldani ezt a kérdést.

Hova lehet fordulni amiatt, hogy megvizsgáljanak bennünket, akik – többen is vagyunk – szívesen odaadnánk neki májunk 1 lebenyét. Előre is nagyon köszönöm mielőbbi szíves visszajelzésüket!

A májáttétek esetén nem szokás májtranszplantációt végezni, ennek több oka is van. A májba hematogén úton, vagyis a vér útján jutottak el a vastagbélrákból a daganatsejtek. Ezért fennáll annak a lehetősége, hogy a szervezetben máshova is eljutottak kis daganatsejt-csoportok, ott megtapadtak és azokból is növekszik áttét, csak esetleg még olyan kicsi, hogy a képalkotó vizsgálatokkal (röntgen, CT) nem mutatható ki.

Ezért az áttétes máj eltávolítása és egy nem áttétes máj beültetése nagy valószínűséggel nem eredményez gyógyulást, mert ezzel ilyen esetekben nem biztosítható a daganatmentesség. A májműtét miatt le kellene állni az ilyenkor szokásosan adott kemoterápiás kezelésekkel, s ezalatt az idő alatt a májban és/vagy a szervezetben máshol jelenlévő daganatsejtek a kemoterápia hiányában gyorsabb növekedésnek indulnának.

Mindezek tetejébe a szervátültetéseknél az új szerv kilökődésének megelőzésére úgynevezett immunszupresszív, vagyis a saját immunrendszer működését gátló, s így az idegen szövet kilökődését gátló kezeléseket adnak. Mivel ezek a szerek a saját immunrendszert “eltomptítják”, így csökkentik a szervezet daganatfejlődést, áttétképződést gátló/lassító funkcióit, s ez ismét gyorsabb daganatnövekedéshez vezethet. A szervátültetésre – vese, szív – szoruló betegeknél az immunszupresszív kezeléseket élethosszan kell alkalmazni. Részben ez is oka annak, hogy a szervtranszplantáltak körében magasabb a rosszindulatú betegségek kialakulási gyakorisága,  mint az átlag népességben.

Mindezek alapján sajnos kivitelezhetetlen, így szándékuk ellenére sem jelent segítséget a betegnek az, hogy Önök önfeláldozó módon, az életének megmentése érdekében felajánlanák saját májlebenyüket.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és májáttét
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top