Vastagbélrák, májátültetés? (jelige: Tükrözés előt

Édesapám most töltötte be a 60. évét. Tegnap volt ultrahangon, ott a májon nagy kiterjedésű elváltozásokat találtak. A vérből és a széklet eredményből az orvos vastagbélrákot állapított meg, plusz áttétet a májra. Nekem az a kérdésem lenne, mivel tudom, hogy a vastabélrák csonkolással nagy százalékban gyógyítható, a máj áttéteket, ha a máj már menthetetlen, átültetéssel gyógyítják-e? Élődonorosra gondolok: mivel kettőnk vércsoportja megegyezik, én szívesen lennék a donorja, ha ezzel is meghosszabbíthatnám az életét.

Önfeláldozó kérdésére sajnos a válasz az, hogy a többszörösen áttétes májfolyamatnál nincs lehetőség transzplantációra, nincs értelme májátültetést végezni, több okból sem.

Feltételezve, hogy egy vastagbéldaganat áll a háttérben, (ami akkor válik biztossá, ha béltükrözéssel látják a daganatot, s ha az innen kicsípett minta szövettani értékelése is alátámasztja a rosszindulatú folyamatot) a májba a daganatsejtek, daganatsejtcsomók a vér útján jutottak el, s már más szervben is lehetnek olyan piciny gócok, amelyeket még a legpontosabb képalkotó vizsgálatok sem mutatnak ki. Tehát a szervátültetéssel nem lehetne (még egy esetleges bélműtét után sem) daganatmentessé tenni a beteget.

Azonkívül, hogy maga az átültetés is nagy műtét, a szervátültetések után a betegnek a saját immunrendszerének működését elnyomó gyógyszereket kell szednie, hogy ne lökődjön ki egy idegen szerv, a vércsoport azonossága ugyanis nem elegendő ahhoz, hogy a szervet kapó szervezet ne küzdjön a beültetett szerv ellen. Ugyanakkor ezek a szerek segíthetik az esetleg máshol megtapadt daganatsejtek elleni védelem csökkenését is, így ezek a gócok gyorsabb növekedésnek indulhatnak. Bizonyos esetekben, rosszindulatú vastagbélrák májáttéteinél – ha az ez elsődleges bélfolyamat is operábilis, tehát műthető – lehetőség van a májnál is műtét végzésére, de általában a nagyon kiterjedt májfolyamatoknál egy ilyen beavatkozás is csak korlátozottan kecsegtet sikerrel.

Amennyiben a rosszindulatú daganat diagnózisa bebizonyosodik, nagyobb valószínűséggel kemoterápiára kerül sor.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Májrák, májáttétek
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák áttétekkel a májban, nyirokcsomóban
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top