Vastagbélrákos édesanya (jelige: Help)

Édesanyámnál vastagbélrákot állapítottak meg, ami átterjedt a májára is.
Azt szeretném tudni, hogy mi a neve azoknak a gyógyszereknek, amelyel gyógyítható lenne.

„Terjedőben van ugyanakkor a szelektív biológiai támadási pontú, a daganatok növekedési receptoraira ható gyógyszerek alkalmazása is. ”

Az orvosai a műtétet helyezték előtérbe, ugyanakkor többen azt mondják,
hogy jobban jár, ha nem műtteti meg. Kérem őszinte válaszukat.

Annak, hogy édesanyja orvosai a műtétet helyezik előtérbe, több oka is lehet. A  bélen elhelyezkedő, úgynevezett elsődleges vastagbélrák műtétjére annak ellenére szükség lehet, hogy májáttétekre is fény derült. Ezt indokolhatja, ha a daganat vérzik, illetve ha béműködési zavart, részleges vagy teljes bélelzáródást okoz. Bizonyos esetekben lehetőség van a májáttétek műtéti eltávolítására is (ez függ a gócok számátóol, méretétől és májban történő elhelyezkedéstől). A májáttétek műtéte előtt gyakran adnak kemoterápiás kezelést.
 
Amennyiben nincs lehetőség a májáttétek műtéti eltávolítására, akkor kombinált daganatgátló kezelést alkalmaznak az onkológusok, amely citosztatikumokat tartalmaz, de tartalmazhat úgynevezett célzott terápiákat is, köztük a növekedési receptorra ható gyógyszereket is. Azt, hogy pontosan milyen gyógyszerekkel kell kezelni a beteget, függ a korábban adott készítményektől, a betegség aktuális kiterjedtségétől, a daganat szövettani sajátságaitól és a beteg általános állapotától is. Az alkalmazott daganatgátló kezelésekkel hosszabb ideig egyensúlyban lehet tartani az áttétes daganatos beteg állapotát.
Azt, hogy pontosan mikor, milyen gyógyszereket adnak, ezt az édesanyját kezelő onkológussal tudja pontosan megbeszélni.
Top