Vastagbéltükrözéstől tartva (jelige: Kincsem)

Voltam egy komplett szűrővizsgálaton, ahol szomatoinfra vizsgálat és vérvétel is volt. A gép semmi elváltozást nem mutatott ki, de a vér eredménynél van egy kis süllyedés, kevés a piros vérsejtem és a tumormarker CA-125 40,4 (1-35 a jó).

Most megijedtem, bár a doktornő szerint gyulladástól is megemelkedhet. Nem érzem magam betegnek. 56 éves vagyok, Mondta, hogy menjek el vastagbél tükrözésre. Sajnos ettől tartok. A vastagbéltükrözésen kívül van-e olyan vizsgálat, ami esetleg kimutatja az elváltozást?

A CA-125 érték többféle elváltozásban, többféle betegségben is megemelkedhet, leggyakrabban a nőgyógyászati terület daganataiban, gyulladásos elváltozásaiban fordul elő. Az alacsonyabb vörösvérsejtszám miatt  pedig azért gondol orvosa a béltükrözés szükségességére, mert gyakran kis polipok, kis daganatok folyamatos vérezgetése is eredményezhet vérszegénységet, s ez együtt a gyorsult süllyedéssel, a kissé emelkedett tumormarker értékkel további vizsgálatok elvégzését indokolja, amelyet érdemes egy orvosnak (például belgyógyásznak, onkológusnak) összefognia. (A CA-125 ugyanakkor nem a bélre specifikus, mert ott inkább a CEA tumormarker vizsgálatot végzik.)

A kivizsgálás része lehet a süllyedés kontrollvizsgálata, tumormarker kontroll vizsgálat, de ezek a vérből végezhető vizsgálatok nem adnak teljesen pontos diagnózist, ezért van szükség képalkotó vizsgálatokra (hasi-kismedencei ultrahang, mellkas röntgen, szükség esetén CT vizsgálat). Amennyiben ezek nem utalnak daganatos eltérésre, akkor szükség  lehet endoszkópos vizsgálatokra, vagyis a bél, esetleg a nyelőcső-gyomor tükrözésére, mely vizsgálatok során nemcsak az esetleges daganatot lehet megtalálni vagy kizárni, hanem egy gyanús elváltozásból történő mintavétellel azonnal szövettani anyaghoz is lehet jutni, amely szükséges egy esetleges daganatos folyamat diagnózisának kimondásához, a kezelés meghatározásához.

A bél vizsgálatára régebben kettős kontrasztos irrigoszkópiás röntgenvizsgálatot is alkalmaztak, jelenleg úgynevezett virtuális colonoscopiás vizsgálatra is van lehetőség, amelyet CT segítségével végeznek, de ezek nem adnak szövettani értékű diagnózist. Amennyiben a korábban felsorolt képalkotó vizsgálatok bizonytalan eredményt mutatnak, lehet szükség esetleg MR vagy PET-CT vizsgálatra. Ez utóbbi viszont csak bizonyos méret felett tudja kimutatni a daganatos gócokat a szervezetben, s a társadalombiztosítás (OEP) csak akkor támogatja, ha az egyéb elvégzett vizsgálatok alapján ennek elvégzése az aktuális irányelvek alapján is indokolt.

A béltükrözés a ma ismert és rutinszerűen alkalmazott egyik legmegbízhatóbb diagnosztikus módszer, ha az orvos indokoltnak látja elvégzését, nem érdemes halogatni a vizsgálatot.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?
Vastag- és végbélszűrés
Vastag- és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Több időt kellene a wc-n tölteni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Béltükrözés és CT veszélyei
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top