Végbélrák, újbóli kemoterápia (jelige: Hopapa)

Férjemnek 2 éve végbél rosszindulatú daganatot állapítottak meg. Kolonoszkópiás vizsgálat során perforáció miatt azonnali műtétre került sor, végbelét a hasfalra kihelyezték, sztóma, kemoterápia, sugárkezelés után fél év múlva a daganat eltávolítására és a végbél visszahelyezésére került sor.

Ez év február 21-i CT vizsgálat az alábbiakat tartalmazza: “A máj kismértékben megnagyobbodott, a VII. segmentumban egy 9,5 cm-es, az V. segmentumban egy 4 cm-es, a VIII.-ban egy 3 cm-es, széli részein gyűrűszerűen halmozó, környezeténél kissé hypodensebb képlet ábrázolódik. Virtuális colongrafia során: a rectumnak megfelelően számos 3-5 mm-es nyirokcsomó figyelhető meg, a perirectalis zsírszövet kissé beszűrt. A sacrum előtt egy szabálytalan alakú hegszövetnek megfelelő 25×15 mm-es szövetszaporulat is van. A coecum helye körül minimálisan beszűrt zsírszövet figyelhető meg.

Kérem szíveskedjenek számomra is érthetően megmagyarázni a lelet tartalmát. Jelenleg a férjem újra elkezdte a kemoterápiás kezelést.

Általánosságban egy lelet csak önmagában nem értékelhető, a diagnózis felállításához a korábbi képek ismeretére, leírására is szükség van, illetve kiegészítő vizsgálatokra, laborvizsgálatokra. Amennyiben a férjénél kemoterápiás kezelést indítottak, akkor a zárójelentés is tartalmaz általában indokot és orvosi véleményt, hogy miért zajlik a kezelés.

A CT alapján az véleményezhető, hogy a májban áttétek (metasztázisok) jelentek meg, legalábbis a májban leírt, meglehetősen nagy gócok leírása megfelel annak, amit májáttéteknél szoktak látni. Az áttét azt jelenti, hogy a szervezetben kialakult daganat a növekedése során betört a véráramba és/vagy a nyirokkeringésbe, s így eljutott a testen belül más szerv(ek)be is, ahol az elsődleges (primer) daganat áttétek, tehát újabb tumoros gócok kifejlődését indította el.

Az, hogy a végbél körül (perirectalisan) a zsírszövet kissé beszűrtnek látszik, lehet a korábbi műtét vagy kismedencei sugárkezelés következménye. A sacrum a keresztcsont, a gerinc része, amely előtt szintén leírnak egy szabálytalan alakú képletet, amelyet a lelet szerint a vizsgáló hegszövetként értékelt, de ennek pontosabb értékeléséhez is szükség lehet a korábbi képek ismeretére.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top