Vérkép és máj állapota 2.

Köszönöm korábbi gyors válaszukat, de újabb kérdésem lenne. Azóta túl vagyok a CT vizsgálaton, melynek eredménye: a máj III. segm.-ban 30×23 mm-es FNH-t véleményeztek.

A labor eredményeim: ÖBIL: 11 , DBIL: 2,5 , GOT: 19, GPT: 33 , AP: 165. GGT: 85,
LDH: 278

Az orvos véleménye: jó lelet. A dg. megerősítésére szóba jön UH vezérelt biopszia is. Ha ebbe beleegyezem, jelentkezzem, ha gondolkodom, akkor 1 hónap múlva kontroll. Szóban eddig még az izotópos és MRI vizsgálatot mondta, szó nem volt biopsziáról. Nem tudom mit tegyek. Hallottam már olyat, hogy a biopszia rontott a dolgon.

Kérdésem: Önnek mi a véleménye az eredményeim alapján, menjek-e a biopsziára, vagy elég ha ellenőrzésekre (vérvétel, UH) járok?

A laboreredmények értékeléséhez ismerni kellene annak a laboratóriumnak a normál értékeit, ahol a vizsgálatokat végezték. Amennyiben a szokásos labor normálértékeket vesszük figyelembe, valószínűleg valamennyi érték a normál határon belül van, talán a GGT egy kissé emelkedett most is.

Az FNH a focalis nodularis hyperplasia, amely a máj jóindulatú daganata. A májbiopszia során egy kis szövethengert távolítanak el a májból, s ezt vizsgálják mikroszkóp alatt, s ennek segítségével lehet alátámasztani a képalkotó vizsgálatok során kapott valószínű diagnózist. A beavatkozást több helyen ambulánsan végzik, előzetesen végzett laborvizsgálatok (vérkép, véralvadási paraméterek normál értékének tudatában) más helyeken általában egy napos kórházi bennfekvéssel.

Természetesen a biopsziának, mint minden invazív (“véres úton”) végzett beavatkozásnak, lehetnek szövődményei, de a diagnózist megerősítheti, esetleges rosszindulatú folyamatot nagy valószínűséggel kizárhatja.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák és kezelése
Jó és rosszindulatú daganatok

Előzmény:
Vérkép és a máj állapota

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mitől nő a májdaganat?
FNH növekedése
FNH és terhesség
Teendők FHN esetén
Májvizsgálat eredménye
Sugárkárosodás a májban?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
FHN
Májdaganat tünet nélkül
Májdaganat és hőterápia
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Májrák kockázata

Top