Veserák és tüdőrák terjedése

Apukámnál 1 évvel ezelőtt fedezték fel a vesedaganatot. Olyan nagy volt már a daganat, hogy az egész veséjét ki kellett venni. Tüdején apró, fekete foltokat találtak. Ez tüdőrákhoz vezethet? Miután kiderült, hogy a tüdején vannak az apró foltok, kemoterápiát kapott. Amikor ez lejárt, az orvosok összeültek, és további gyógyszeres kezelést írtak elő neki. Állítólag ez jobban használ. Ez igaz?

Már pár hónapja szedi a gyógyszert. Étvágya változó. Kezére újabb sugárkezelést kap, mert két ujja erősen eldeformálódott, feldagadt. Ezt a kezelést is befejezték, csak egy kicsit javult a keze. Ujjai rendbe fognak valamikor jönni? Mert most nem tud velük megfogni semmit.

Most azt hallottam, hogy szívultrahangra küldik. Ez miért szükséges? A gyógyszert, amit a kemo helyett adtak neki, még mindig szedi. Illetve van még egy utolsó, nagyon fontos kérdésem. Pár hete nagyon fáj a háta és a dereka. Ez azt jelenti, hogy már a csontjára is átterjedt a betegség?

Milyen esélyei vannak a gyógyulásra? Egyáltalán lehet ebből teljesen kigyógyulni? Milyen gyógyszereket és kezeléseket javasolna? Sajnos már nagyon régóta erős dohányos. Utóbbi időben már kevesebbet dohányzik. Ha elhagyja a cigarettát, akkor nagyobb az esély a gyógyulásra?

Tekintettel arra, hogy leveléből nem derül ki pontosan milyen szövettanú vesedaganatról van szó, illetve édesapja milyen gyógyszereket kapott eddig, több kérdésére csak feltételezéseken alapuló válaszokat tudunk adni. Az Önben összegyűlt kérdéseket édesapja kezelőorvosának kellene feltenniük közösen az édesapjával, vagy ha ő feljogosítja a kezelőorvost, hogy Önt tájékoztassa, akkor esetleg nélküle. Ez azért volna hasznos, mert az orvosa az, aki személyre szabottan ismer minden eddigi eredményt, gyógyszert, leletet és reakciót. Ugyanakkor a beteg  a kezelésekről és a vizsgálatokról zárójelentéseket, leleteket kap, amelyekben szintén benne van, hogy mi miért történik. Ennek az értelmezésében a háziorvos is segíthet.

Összességében elmondható, hogy a vesesejtes rák gyakran ad tüdő- és csontáttétet. Feltételezhető, hogy a veseműtét után a tüdőben látható fekete foltok a veserák áttétei (tehát nem egy újabb elsődleges daganat, azaz nem tüdőrák). Ez azt jelenti, hogy egy szétszóródott betegséggel küzd az édesapja. Emiatt írtak elő kemoterápiát, majd tablettás kezelést az orvosok, hogy a beteg egész szervezetét kezelni lehessen. Általában az ilyen kezeléstől az várható, hogy gátolja a ráksejtek osztódását, ezzel lassítja a gócok növekedését, illetve átmenetileg az áttétes gócok mérete és/vagy száma csökkenhet is. Azt, hogy egy kezelés mennyire használ, a kezelés kezdetekor, majd az azt követően 2-3-4 havonta elvégzett kontroll képalkotó vizsgálatok (hasi UH, mellkasröntgen, CT) dönthetik el, ezek alapján lehet megmondani, hogyan változtak a daganatos gócok, s az akkor alkalmazott kezelés képes-e stabilizálni vagy javítani a kialakult helyzetet, tehát érdemes-e folytatni az adott terápiát.

Azt, hogy a kezére miért kapott sugárkezelést, pontosabban a kezelőorvos vagy a sugárterápiás szakorvos mondhatja meg, illetve a sugárterápiás zárójelentésből derülhet ki. Amint említettük, a vesesejtes rák gyakran ad csontáttétet is, de ezek ritkán, mindössze néhány százalékos gyakorisággal érintik a kézfej vagy a lábfej csontjait. Mivel nem ismerjük a pontos okot, hogy miért kapott az édesapja a kezére sugárkezelést (daganatos csontáttépülés, patológiás törés veszélye), ezért nem tudunk arra a kérdésre sem válaszolni, mennyire állhat helyre a keze működése.

A hát- és deréktáji fájdalomról be kell számolni a kezelőorvosnak, aki ennek nyomán elrendelhet képalkotó vizsgálatokat (csontizotóp vagy röntgen vizsgálatot) annak felderítésére, van-e áttét a fájdalmas csontokon, vagyis ráterjedt-e a betegség a csontjára, esetleg valami más okozza-e a deréktáji fájdalmakat.

Amennyiben a tüdőn lévő foltok áttétek és/vagy a csontokon is áttétek lennének, akkor a teljes gyógyulásra sajnos nincs esély. Az alkalmazott kezelésekkel az orvosok azt igyekeznek elérni, hogy a beteg állapota minél tovább kielégítő legyen, minél tovább megőrizze kielégítő általános állapotát és mozgáskészségét, a betegség lassításával késleltetni lehessen a fájdalmak kialakulását.

Egy előrehaladott áttétes daganatos betegnél a dohányzás elhagyása valószínűleg már túl kései elhatározás. Számos rákos megbetegedés elkerülhető a dohányzás mellőzésével, ám az ilyenkor már nem eredményez gyógyulást. Az onkológusok véleménye is megoszlik arról, hogy egy sok áttétben szenvedő, mai tudásunk szerint gyógyíthatatlan, aktív onkológiai betegségben szenvedő embernél mennyire határozottan tiltsák a dohányzást. Tekintettel a feltételezhetően fennálló tüdőáttétekre, a tüdőnek a betegség miatti leterheltségére, az mindenképp hasznos, ha csökkenti édesapja az elszívott cigaretták számát.

Kapcsolódó cikkek:
Veserák
Veserák: célzott terápiák a gyógyulásért
Veserákban is hatásos az érgátló terápia
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
A light cigi is erős méreg

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Világossejtes veserák
Veserák: miért 5 év?
Veserák kiújulás esélyei
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontrol UH
Veserák gyógyszeres terápiája
Áttétes veserák?
Veserák tüdőáttéttel 2.
Veserák tüdőáttéttel 1.
Élet vesesejtes carcinoma-val
Veseáttét és EGFR
Veserák operációja után
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok

Top