Péniszrák, ajakseb: HPV? (jelige: Ajakseb)

Már írtam levelet önöknek pár hónappal ezelőtt „Péniszrák, tüdőáttét?” címmel. Azóta újabb CT vizsgálata volt a férjemnek, ami nagy örömünkre azt mutatta ki, hogy a tüdején nem áttétek az észlelt elváltozások és ekográfiai vizsgálat szerint máshol sincsenek. Sajnos pár hete az alsó ajkán a fogorvosunk precancerosus sebet vett észre, amivel bőrgyőgyászhoz küldte. A bőrgyógyász orvos is meghallgatva a kórelőzményeket igazolta a diagnózist (chielita eroziva – románul) és kétféle gyógymódot ajánlott: egy hidrocortizonos injekciót, ami elmulaszthatja a sebet, de kiújulhat vagy egy kauterizálást. A kezelésre a jövő héten kerülne sor, addig szeretnék tanácsot kérni önöktől.

Olvastam a honlapjukon, hogy a HPV vírus lehet az okozója a péniszráknak és a szájüreg rosszindulatú elváltozásának is (engem is méhnyakrákkal műtöttek 2001-ben és a szövettan HPV vírust talált!). A férjemnél ezt a vírusfertőzöttséget nem említi senki.

A kérdéseim a következők:
– Lehet ez az ajakseb áttét következménye?
– Melyik gyógymódot ajánlják önök és figyelembe véve a kórelőzményeket, nem kellene-e nagyobb onkológiai centrumba végeztetni a beavatkozást?(Sepsiszentgyörgyön élünk.)
– Hogyan lehetne egy budapesti szájsebészeti HPV centrumban vizsgálatot és kezelést kieszközölni erdélyiek számára?

Levelét és az előzményeket ismerve kicsi a valószínűsége, hogy az ajakseb áttét következménye lenne, a szövettani lelet sem áttétre utal. Arra a kérdésre, hogy kellene-e nagyobb onkológiai centrumban végeztetni a beavatkozást, nem tudunk válaszolni, mert nem ismerjük Románia onkológiai hálózatának rendszerét.

Magyarországon több HPV centrum működik, elsősorban a nőgyógyászati klinikákhoz, osztályokhoz kapcsolódva. Általánosságban az mondható, hogy – a sürgősségi ellátáson kívül –  külföldi állampolgárok számára térítési díj ellenében lehet igénybe venni egészségügyi szolgáltatásokat, a román állampolgárok gyógykezeléséhez információnk szerint a Segítő Jobb Alapítvány nyújt indokolt esetben támogatást. Budapesten több olyan szájsebészeti ellátóhely is van, ahol HPV-vel foglalkoznak, ezek elérhetőségét megtalálja honlapunkon.

Kapcsolódó cikkek:
Hererák és hímvesszőrák
Szájüregi daganatok
Tüdőrák
HPV centrumok országszerte
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Hogyan pusztít a HPV?

Előzmény:
Péniszrák, tüdőáttét 2.
Péniszrák, tüdőáttét?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
HPV fertőzés férfiaknál
HPV férfiaknál

Top