Hányinger enyhítése

Kérdésem az lenne, hogy milyen fajta hányingercsillapítót ajánlanak a hányinger enyhítésére? Hogyan juthatunk hozzá, fel kell íratni az orvosunkkal?

A kemoterápiás szerek hányingert, hányást okozó hatásainak kivédésére és csökkentésére többféle hányáscsillapító áll rendelkezésre. Ezek egy részét a háziorvos is felírhatja, bizonyos készítmények felírására a kemoterápiát adó, a beteg tüneteit-panaszait észlelő onkológus jogosult.

Az onkológiában legelterjedtebbek, mert az elmúlt évtizedben ezek bizonyultak hatékonynak, az úgynevezett szetron-csoportba tartozó hányáscsillapítók, amelyeket a kemoterápiás és/vagy sugárterápiás kezelés alatt álló betegnek 100 százalékos társadalombiztosítási támogatással rendelhet az őt kezelő onkológus vagy sugárterápiás szakorvos. Vannak újabb gyógyszerhatástani csoportba tartozó hányáscsillapítók is, amelyeket előbbiek elégtelensége esetén lehet felírni, de ezek közül jelenleg nem mindegyiket támogatja a társadalombiztosítás.

Ajánljuk figyelmébe a hányáscsillapításról szóló összeállításunkat is, hátha annak nyomán is sikerülhet enyhíteni némileg a tüneteket.

Kapcsolódó cikkek:
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Fájdalomcsillapítás
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hányás kemoterápia után
Folyamatos hányás
Rosszullét kemoterápia után
Áttétes tüdőrák, állandó hányás
Fájdalom és hányás az áttétektől

Top