Csontáttétes mellrák

Egyik kedves rokonomnál mellrákot diagnosztizáltak, egyik mellét eltávolították, de a hónaljban lévő daganatok közül egyet ott hagytak, mert ér mellett volt. Azt mondták, ezt nem lehet eltávolítani. Megállapították, hogy 5-ös fokozatú csontrákja van. A mellműtét 1 hónapja volt, azóta szedi az orvos által felírt gyógyszereket (melyek nevét pontosan nem tudom), és október 10. körül van kiírva az első sugárkezelésre.

Állapota rosszabbodik, mozogni már nem tud, és tudata sem mindig tiszta. Időközben eltört az egyik karja (patológiai törést állapítottak meg), melyet megműtöttek, és jelenleg kórházban fekszik. Azt szeretném tudni, hogy miért nem kapja már a sugárkezeléseket, a mielőbbi javulás reményében, miért kell október 11-ig várni, illetve egyáltalán mihez tartsuk magunkat, miben reménykedhetünk, mit tehetünk érte?

Leveléből nem derül ki, hogy a sugárkezelést a hónaljban maradt daganatra vagy a csontáttétek valamelyikére akarják adni. Mivel a sugár adott gócra képes fókuszálni, mind a két esetben csak egy adott területen, azaz helyileg lehetséges a daganatos sejtek pusztítása, tehát ezzel a szervezetben szerte jelenlevő daganatsejtek pusztítása nem lehetséges.

Leveléből az derül ki, hogy rokona állapota összességben romlik. Az időszakonkénti zavartságnak több oka is lehet: éppúgy okozhatja a csontáttétekkel időnként együttjáró magas kalciumszint mint egy esetleges agyi áttét, ám lehetséges a daganatos betegségtől független magyarázat is (például agyi keringészavar).

Ha a beteg általános állapota tovább romlik, az korlátja lehet a sugárkezelés alkalmazásának is, mert a terápiának előfeltétele egy adott általános állapot, hogy a beteg „bírja a kezeléseket.” Konkrét kérdéseiket annak az orvosnak érdemes feltenni, aki jelenleg kezeli rokonát, vagy az őt korábban konzultáló onkológusnak, mivel ők azok, akik a pontos leletek és kórelőzmények ismeretében, illetve a beteget jelenleg látva állást tudnak foglalni.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Csontáttétek a daganatos betegségben
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák, csontáttét gyanú
Csontáttét és izotópos fájdalomcsillapítás
Nagy csontfájdalom
Áttétes mellrák gyógyszere
HER2 mellrák esélyei
Mellrák: kemón élni, nem remélni?
Újrakezdeni a hormonkezelést?
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top