Húgyhólyag daganat, majd húgycső daganat?

Édesanyámat 2004/2005-ben 3-szor műtötték hólyagdaganat miatt. A 2005-ös műtétkor GII volt a szövettan. Azóta most októberig panaszmentes volt. Azonban sajnos most októberben újra műtétre került sor, a hólyagnyakon találtak tumort. Ekkor a szövettan már GIII és a szövettani leírásnál már M8120/3, C67 is van írva a papírjára, ami ha jól tudom, a vesére vonatkozik. A BNO kód azonban: C6700, a húgyhólyag trigonumának rosszindulatú daganata. Mit jelent ez pontosan, mit lehet ezek után tenni? Ezek a jelölések nagyon nyugtalanítanak. A 3 hónap múlva esedékes cystoskópos kontroll mellett nem kellene más vizsgálatot is elvégezni? Ön mit javasol?

A C67 általánosságban a húgyhólyag daganata, ebből a rövidítésből még nem derül ki, hogy a trigonum (a hólyagalap), a vertex (a hólyag felső része), a hólyag elülső vagy oldalfalának daganatáról van-e szó. Tehát a C67 nem a vesére vonatkozik.

A C6700 már arra utal, hogy a trigonum vagyis ahogyan Ön is írta, a hólyagalap daganatáról van szó. (A C/7 után más számok állnának, ha a fentiekben felsorolt más helyeken alakult volna ki a daganat.) Az M81203 egy morfológiai, (M) tehát szövettani kód, valószínű kiírva is rajta volt a szövettani leleten. Jelentése: carcinoma transitiocellulare, vagyis a hólyag hámjának rosszindulatú daganata.

Az Ön által írt daganatok csak a szövettani leletre vonatkoznak, nem derül ki belőle, hogy a hólyagot milyen mélyen támadta meg a daganat, milyen műtétre került sor, van-e távoli áttéte az édesanyjának. Abból következtetve, hogy cisztoszkópos kontrollt javasoltak, valószínűsíthetően nem szóródott még a daganat. Sajnos a húgyhólyagrákok kiújulásra hajlamosak, ezért van szükség a rendszeres cisztoszkópos ellenőrzésre.

Kapcsolódó cikkek:
Húgyhólyagrák
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Műtött hólyagrák, majd utána áttét
Örökölhető a húgyhólyagrák? – 2
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Húgyhólyagrák kemoterápiája
Hólyagrák, végbélrák, méltóság
Hólyagtumor kezelések
Fertőző húgyhólyagrák?
Hólyagrák várható tünetei
Hólyagrák gyanú?
Hólyagrák kezelése
Húgyhólyagrák
Áttétek, nagy fájdalmak
Rosszindulatú húgyhólyagrák

Top