Vastagbélrák áttéttel

A páromnál vastagbélrákot állapítottak meg, és a máj bal felszíni részén több áttétet is találtak mikor a műtét során eltávolították az anyadaganatot. Egyelőre az anyadaganat eltávolítása után vagyunk, a májban több helyen áttét van. Mik a túlélési esélyek? Mire számíthatok? A kemoterápia után mennyi ideig és milyen rosszulléttel számolhatunk?

Áttétes esetben, ha a májáttétek sebészi eltávolítására nem volt lehetőség, a kemoterápiás kezelések célja a daganatos sejtek pusztítása, így az áttétek növekedésének lassítása, megállítása, jó esetben az áttétek megkisebbítése.

A túlélési esélyek nagyban függnek attól, hogyan reagál a daganat az alkalmazott daganatgátló, többnyire infúziós kezelésekre, hogyan bírja párja ezeket a kezeléseket. Nem törvényszerű, hogy a kemoterápiás kezelést követően minden betegnél rosszullét, rossz közérzet alakul ki. A kezelések okozhatnak hányingert, hányást, de ennek kivédésére és csökkentésére már az első kezeléseknél hatékony hányáscsillapítókat adagolnak az onkológusok, amelyekkel az esetek jelentős részében ki lehet védeni ezeknek a beteget kínzó tüneteknek a megjelenését.

A kezelések a gyorsan osztódó sejtekre hatnak, a sejtosztódásba avatkoznak be. Nemcsak a daganatsejtek, hanem a vérben lévő sejtek (például a fehérvérsejtek, trombociták) is gyorsan osztódó sejtek, ilyenek a hajhagymák sejtjei is, illetve a száj és bél nyálkahártya sejtei. Ezek a sejtek is érzékenyek az alkalmazott gyógyszerekre, ezért alakulhat ki a betegek egy kis részénél a fehérvérsejtszám esése vagy a szájnyálkahártya érzékenysége, kisebesedése, esetleg hasmenés. Ez utóbbiak jelentkezését a kemoterápiás kezelést adó orvosnak jelezni kell még akkor is, ha a beteg már otthonában tapasztalja ezeket a tüneteket.

A fehérvérsejtszám esését a beteg közvetlenül nem érzi meg, de mivel ekkor kevés a „védő” fehérvérsejt, a szervezet fogékonyabb a fertőzésekre és ezt láz jelezheti, amelyet szintén minél előbb jelezni kell a kezelőorvosnak. Ezek az általánosságban várható, de szerencsére nem minden beteget érintő mellékhatások. A speciálisan a konkrét kezelésnél gyakrabban várható mellékhatásokról a terápia megkezdése előtt részletesen fel szokták világosítani a beteget.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Előzmény:
Áttétes vastagbéltumor

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Őszintén a vastagbélrákról
Áttétes vastagbéltumor
Májáttétes vastagbélrák
Vastagbéldaganat, kemoterápia idős korban
Vastagbélrák, kemoterápia, vérkép
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top