Felszínesen terjedő melanoma (jelige: Melanoma)

Pár héttel ezelőtt már kérdeztem édesapám bőrdaganatával kapcsolatban. Köszönöm akkori gyors és kielégítő válaszát! Most azonban már meg van a szövettan eredménye, ami a következő:

Melanoma malignum felszínesen terjedő, Clarka II., Breslow 0,23 mm, low risk pN0. A sentinel nyirokcsomók negatívak lettek, most egy team ül össze az onkológián, akik meghatározzák a további kezelést.

Kérdéseim:
1. pontosan mit takar a szövettani vizsgálat eredménye?
2. mik a további kezelési lehetőségek?

A bőr rosszindulatú festékes daganata a melanoma malignum, amely a bőr melanocytáiból alakul ki. A Sentinel nyirokcsomó az a nyirokcsomó, amely az első nyirokkapu a daganat után, ahol amennyiben megkezdődik a lymfogén úton (vagyis a nyirokerek révén) történő áttétképződés, először „akadnak fel” a daganatsejtek. Tehát ha a sentinel, más néven őrszem nyirokcsomóban a részletes szövettani feldolgozás nem talált áttétet, az a távolabbi prognózis (betegségkimenetel) szempontjából kedvezőbb kimenetelre utal.

A szövettani leletben a pN0 is arra utal, hogy a szövettani feldolgozás során nem találtak nyirokcsomó áttétet, (Node negatív = nyirokcsomó negatív). A daganatok, köztük a melanoma is képezhet áttétet hematogén úton is, ilyenkor a vér útján terjed más szervekbe néhány daganatsejt, daganatsejtcsoport, s más szervekben kitapadva kezdhet lassú növekedésbe.

A Clarck beosztás (Clarck klasszifikáció) a daganat inváziós mélységére utal, vagyis arra, hogy a daganat milyen mélyen szűri be a bőr anatómiai rétegeit. Ez alapján öt csoportba (Clarck I, II, III IV, V) osztják a daganatokat.

A Breslow alapján történő beosztás a daganat szövettani feldolgozás alapján mért valós (abszolút) vastagságát mutatja. Az 1 mm alatti vastagságú melanomáknál a tapasztalat alapján kifejezetten jók a távoli kilátások.

Az onkológiai bizottságban (onkoteam) általában sebész, onkológus, sugárterápiás szakember együtt értékeli a beteg leleteit, a szövettani vizsgálat eredményén kívül a képalkotó vizsgálatok eredményeit (hogy azok is biztosan nem utalnak-e távoli áttétképződésre), majd ez alapján határozzák meg a teendőket.

Amennyiben nincs távoli áttét, akkor ők döntenek arról, van-e szükség az operáció után úgynevezett műtét utáni, más szóval adjuváns kezelésre, amit általánosságban azoknál a betegeknél alkalmaznak, akiknél akár a pozitív nyirokcsomók miatt, akár más daganatprognosztikai faktor miatt nagyobb a kockázat a betegség kiújulására, későbbi áttétképződésre. Az onkológiában a műtét utáni kezeléseknek az a célja, hogy a betegség kiújulási kockázatát csökkentsék, s hogy segítségükkel minél több beteg maradjon daganatmentes, illetve minél később újuljon ki a betegség, ha ez mégis megtörténik.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrák
Bőrrák előtt Paget-kór
Bőrrák: a Merkel-sejtes carcinoma
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése

Előzmény:
Melanoma: MBL jelentése

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Melanoma in situ
Sugárkezelt melanoma
Melanoma malignum kezelése
Melanoma: várható áttét helye és ideje
Melanoma malignum érinváziója
Eltűnhet a bőrrák?
Pozitív anyajegy-szövettan
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top