Erdélyi zárójelentés (jelige: sos segítség)

Remélem tudnak segíteni nekem. 74 éves édesanyámnál márciusban nőgyógyászati vérzés jelentkezett. Háziorvoshoz ment, aki beutalta nőgyógyászhoz, ahol rögtön befektették és vizsgálatokat végeztek rajta. Akkor azt mondták, hogy egy vérző seb van a méhen és várjuk meg a szövettani eredményeket. 4 hét után meg is érkezett az eredmény, azt mondták műtétre nincs szükség csak sugárkezelésre.

Azóta megkapta a sugárkezelést: heti 5 alkalom 4 héten keresztül. Az én nagy problémám, hogy anyukámék kint élnek Erdélyben, én meg itt Magyarországon, s ezáltal én az orvossal csak telefonon tudtam beszélni. Konkrétan nem tudom, hogy ez valamiféle rákos daganat volt-e vagy nem, csak gyanítom, hogy az, mert ezt így nekem nem mondták ki.

A kezelések után anyukám azt mondja jól érzi magát, s hogy a harmadik heti sugárkezelés után megszűnt a vérzés. Van nálam egy zárójelentés, amiben szerepel a betegség neve (gondolom latinul), reménykedem benne, hátha ez alapján tudnának nekem valami konkrétumot mondani, ugyanis én júniusban megyek anyukámhoz. Ha esetleg van javaslatuk a betegséggel kapcsolatban, azt is megköszönöm. A betegség neve: CARCINOM EPIDERMOID NECHERATINIZANT INVAZIV.

A zárójelentésről idézett latin névben a carcinoma epidermoides rosszindulatú hámeredetű daganatot, köznapi nevén rákos daganatot jelent, amely invazív jellegű, tehát növekedésekor ráterjed a környező szövetekre, beszűri azokat.

Leveléből nem derül ki a betegség stádiuma, azaz van-e valahol a szervezetben távoli áttét, de valószínűleg azért történt sugárkezelés és nem műtét, mert a daganat sebészileg, operációval nem lett volna eltávolítható. A sugárkezeléstől az várható, hogy pusztítva a rákos sejteket csökkenti a rosszindulatú daganat méretét, elpusztítja a daganat egy részét, ritkább esetben az egész daganatot.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatok jellemzői, stádiumbesorolás
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Top