Kiterjedt tüdőrák (jelige: napraforgó)

Anyukámnak pár hete állapítottak meg tüdődaganatot. A kórházi zárójelentésen a diagnózis „légcső, hörgő és tüdő bizonytalan és ismeretlen viselkedésű daganata.”

Igazság szerint én a leletből a lényeget kiszűrni nem tudom, ezért leírom az egészet, ami rajta van. A kérésem pedig az lenne, hogy legyenek szívesek nekem ezt érthető nyelvre lefordítani, ugyanis csak találgatok mi mit jelent, igaz, azt hogy rosszindulatú, magam is felfedeztem.

Anyukám jelenleg jól tartja magát, csak a köhögés miatt látszik, hogy beteg. 50 éves, erős asszony, szíve rendben. És ami szerintem a legfontosabb, hogy életkedvvel teli. Szeretném, ha megírnák nekem az állapotát, s hogy mire számíthatunk, időben fedezték fel? A műthetőségre is utalnak a bronchológiai vizsgálatnál, ez mit jelent pontosan? Kérdésem még, hogy lehetséges-e, hogy már áttét is képződött, itt a mellkas CT-ben megírt dolgok esetleg erre utalnak? Hol helyezkedik el a daganat?

Mellkas CT. 07. 15.

Natív és kontraszt dúsított, helicatis sorozatokat készítettek a tüdőcsúcstól a mellékvesékig.
+ embolia program. Akut vizsgálat.

A jobb tüdő kb. 8-as szegmentumának megfelelően 2 cm nagyságú spiculált felszínű, nyúlványaival a mellkasfalat elérő térfoglaló folyamat látható. Pleurális folyadék nincs. A jobb hilust illetőleg a jobb főhörgő oszlását lágyrész massza tölti ki, mely magasan felterjed paramediastinálisan jobb oldalon a felső lebenyben és nyúlványai elérik a mellkas falat. A leírt hilusi, illetőleg mediastinális terime, a jobb főhörgő és oszlásának lumenét beszűkíti. Ezáltal a jobb felső lebenyben részleges atelectasiák vannak, és secunder jellegű pneumonias fedettség is megfigyelhető.

A carina fölött a mediastinumban, illetőleg az aorto-pulmonalis ablakban, bal oldalon az aortaiv mellett pathologias méterű és morphologiájú nyirokcsomók figyelhetők meg. A jobb mellékvese ép. A bal mellékvese egyenetlenül megnagyobbodott. Pulmonális embolisatiora jellemző morphologiai kép nem látszik.

A májban néhány 1-4 cm nagyságú metastasisra jellemző halmozású képletek mutathatók ki.

Vélemény: Jobb oldali peripherias tüdő tumor. A jobb oldali hilusi terime vsz. nyirokcsomó metastasis. Mediastinális nyirokcsomó metastasisok. Bal mellékvese kóros megnagyobbodása. -Met?!. Metastasis hepatis. A máj metastasis nem biztos, hogy a tüdőből ered.

Bronholológiai vizsgálat 07. 28.
Operabilitás: pathomorphologia lelettől függően, inoperabilis

Vélemény: Bifurcatios carina, JFLH carina kiszélesedett, bronchus intermedius mediális falának nyálkahártyája infiltralt.

Eredmény:
1. lokalizáció TBNA
Bif. Carina
malignus tumor M137
adenocarcinoma A004

3. lokalizáció Hörgő kefe
Bronchus intermed, teljes hossza med fal.

malignus tumor M137
acenocarcinoma A004

Azt a diagnózis kódot, hogy a „légcső, hörgő és tüdő bizonytalan és ismeretlen viselkedésű daganata”, akkor szokták bekódolni, ha látnak, akár egy képalkotó vizsgálatnál daganatra jellemző képet, vagy éppen még ezzel utalják be a beteget röntgenre, CT-re, de még nem áll rendelkezésre citológiai vagy szövettani eredmény, amely eldöntené, hogy jó- vagy rosszindulatú folyamatról van szó.

A CT leírás az Ön édesanyja esetében sajnos valóban igen nagy valószínűséggel azt támasztja alá, hogy a jobb tüdőben a 8-as számú tüdőlebenyben rákos góc alakult ki. Ezt írják le spiculált képletként. A spicukumok (szpikulumok) kifejezés nyúlványokat jelent, s arra utal, hogy a daganat határa nem éles, hanem nyúlványokat bocsát a környezetébe, összekapaszkodik a környezetével, ez általában a rosszindulatú daganatokra jellemző. A gócot perifériásnak, vagyis széli elhelyezkedésűnek írják le, s a leírás alapján eléri a mellkasfalat, vagyis belülről a mellhártyával borított csontos-porcos-izmos részét a mellkasnak. Még nincs mellhártyai (pleuralis) folyadék, ami jellemző szokott lenni akkor, amikor a folyamat megtámadja a mellhártyát is, ami a CT leírás alapján valószínűsíthető.

A mediastinum a gátorüreg, vagyis a két tüdő közötti rész a mellkasüregben, ahol a szív, a nagy erek, a nyirokcsomók, a nyelőcső, a légcső helyezkedik el a test közepén. A hilusok a tüdőkapuk, vagyis az a tüdőterület, ahol a tüdőbe belép a jobb és a bal hörgőfél, illetve belépnek és kilépnek a nagy erek, a nyirokerek. Mind a két helyen normálisan is előfordulnak kicsiny nyirokcsomók, itt a CT leíráson nagy nyirokcsomókat írnak le, amelyek azt jelzik, hogy ezeken a területen, ahova elvezetődik a nyirok a tüdőből, elsodródtak a daganatsejtek, és a nyirokcsomókat megnagyobbítva áttéteket képeztek. Ez a CT képen patológiás méretű és morfológiájú (kóros méretű és alakú) nyirokcsomóként került leírásra.

Ezek az elváltozások a jobb főhörgő, vagyis a központi, középen futó hörgőágból a jobb tüdőbe vezető nagy hörgőág üregét beszűkítik, emiatt a tüdőben légtelen területek (atelectasia) alakultak ki, illetve másodlagosan (szekunder módon) a rossz levegőzésű tüdőben tüdőgyulladásra jellemző képet (árnyékot vagyis fedettséget) is látnak. A mellékvesében és a májban áttétre (metasztázisra) gyanús elváltozásokat is leírnak.

A bronchológiai vizsgálat során a hörgőtükrözésnél azt látták, hogy a jobb főhörgőből kiinduló elágazódások közül a középső tüdőlebenybe vezető (bronchus intermedius) nyálkahártyát a daganat végig beszűri. Ezt nem az elsődleges, a mellkasfalhoz közel lévő 2 cm-es nyúlványos daganat teszi, mert a beszűrtséget mediálisan (a test középpontjához közeli helyen) írják le. Vagyis ezt  a tüdőkapuban leírt daganatos elváltozások teszik, amelyek kívülről ráterjedve, összekapaszkodva a hörgőkkel bekúsznak (infiltrálják) az intermedius hörgőág belső nyálkahártyáját is.

A rendelkezésre álló eredmények alapján a bronchológiai vizsgálat a folyamatot inoperábilisnak, vagyis műtétileg el nem távolíthatónak véleményezte. A tükrözés során végzett mintavétel mikroszkóp alatti értékelése azt bizonyította, hogy adenocarcinoma (mirigyrák) áll fenn.

Várhatóan kemoterápiás kezelés lehetőségét ajánlják majd fel édesanyjának, amelytől a mellkasüregben kiterjedten megjelent, illetve a hasüregi szervekbe is áttétet adó tüdőrák növekedésének lassítása várható. Sugárterápiás konzílium döntheti el, hogy a panaszok (köhögés, fulladás) csökkentése várható-e esetleg a mellkasban lévő hilusi-mediastinalis rákos folyamat sugárkezelésétől.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet 
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről

Top