CEA tumormarker szűrésként (jelige: Aggódó)

Munkahelyi szűrés keretében tumormarker vizsgálaton vettem részt. Sajnos az egyik eredményem nem jó, a carcino-embrionális Ag 4,64 ng/ml. A lelet értékelését végző üzemorvos a háziorvosomhoz irányított, aki nem tud felvilágosítást adni, hogy most mit tegyek. Panaszom nincs, egészségesnek érzem magam.

Szeretném tudni, hogy a laboreredményen szereplő érték mennyire magas, milyen kivizsgálásra lenne szükség. Aggódva várom válaszukat.

A tumormarkereket ismert daganatos betegségnél a folyamat követésére lehet az esetek jó részében használni. A carcinoembrionális antigén (CEA) olyan tumormarker, amelyet szűrésre nem szoktak használni, mert nem alkalmas bizonyos betegségek biztos felismerésére, illetve negativitása (normál értéke) sem zárja ki azt, hogy a szűrt egyén rosszindulatú daganatos betegségben szenvedjen. Azért nem használják szűrésre, mert magas a téves pozitivitás aránya, és az irodalmi adatok szerint körülbelül 250 magasabb CEA értékű emberből csak egynél várható, hogy a kivizsgálás rosszindulatú daganatra derít fényt.

A rosszindulatú daganatos betegségekben ez a tumormarker az emésztőszervi, hasi daganatokban emelkedhet meg (vastagbélrák vagy végbélrák, gyomorrák, hasnyálmirigyrák, májrák), de használják a folyamat követésére már diagnosztizált emlőrákban is. Ez egy olyan glikoprotein (szénhidrát és fehérjerészből álló anyag), amely normálisan is előfordul a szervezetben és értéke nemcsak daganatos állapotokban emelkedhet meg, hanem például dohányosoknál is, vagy jóindulatú bélbetegségekben, esetleg a bél gyulladásos elváltozásaiban.

Azt, hogy ez az érték kóros-e, az dönti el, hogy az a labor, ahol végezték a vizsgálatot, hol húzza meg a felső határát a normál értéknek. Van ahol ez 4, van ahol ez 10, tehát arra a kérdésre, hogy az Önnél mért érték mennyire magas, annak ismeretében lehetne válaszolni, ha ismert lenne a felső normál érték.  
Mindez alapján szakmailag nem indokolt alapos és részletes kivizsgálás, 1-2 hónap múlva esetleg a CEA érték lekontrollálható.

Az leveléből nem derül ki, hogy a munkahelyi szűrés keretében milyen vizsgálatokra került sor. Amennyiben volt hasi-kismedencei ultrahangvizsgálat és székletvér-vizsgálat, s ezek eredménye negatív, s Önnek nincs panasza, hiszen ahogyan írja, egészségesnek érzi magát, akkor az emelkedett érték miatt ezeknél intenzívebb kivizsgálásra (például gyomortükrözésre) valószínűleg nincs szükség.

Leveléből nem derül ki az életkora, de általánosságban az mondható, hogy az életkornak és a nemnek megfelelő általános szűrővizsgálatok elvégzésére van reálisan szükség (illetve bármilyen panasz esetén a halogatás nélküli orvosi vizsgálatra). Az emésztőrendszeri daganatok közül a vastagbélrák szűrésére 50 éves kor felett nemcsak a székletvér vizsgálat használható, hanem a 10 évenként elvégzett teljes béltükrözéses (colonoscopiás) vizsgálat is, mert utóbbi ad biztosabb és hosszabban érvényes eredményt.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
A light cigi is erős méreg
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Vastagbélrák: a beteg dönthet a vizsgálatokról
A sebészek a béltükrözést pártolják
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Rákkeltő anyagok
Rákkeltő olajok, gőzök, gázok
Vastagbélrák tumormarkerei
Magas CEA érték – 2.
CEA és antibiotikum
Mellműtét utáni CEA értékek

Top