Áttétes mellrák: senki nem mond semmit

A segítségüket szeretném kérni. Nagymamám (elmúlt 70 éves) a közelmúltban kórházba került. Hosszú évek óta szívbeteg, sok gyógyszert szed (többek között vérhígítót is). Mikor utoljára kiengedték a belgyógyászatról, nekünk, a családjának semmilyen információt nem mondtak az állapotáról. Elvittük a zárójelentést egy orvoshoz, hogy világosítson fel minket nagymamám állapotáról.

Kiderült, hogy nagymamámnak olyan mértékű szívmegnagyobbodása van, hogy az már nyomja a tüdejét, s a bordáit. Ezenkívül diagnosztizáltak nála mellrákot, melyről kiderült, hogy áttétes és a csontokat is károsítja. Ennél több információt nem kaptunk, csak szomorú arcokat.

A közeljövőben visszük tüdőgondozóba (feltételezhetően oda is kiterjedt a daganat), illetve mammográfiára. Nagymamám a vérhígító szedését nem hagyhatja abba, így feltételezem, hogy a műtét esélye nulla, tekintettel még a korára is.

Nem tudjuk mire számíthatunk, kérem írják meg szakmai véleményüket!
Mennyire súlyos az állapota? Mennyi ideje van? Hogyan tudunk neki segíteni, szebbé tenni a maradék időt?

Levele alapján valószínűsíthető, hogy a kórházban végzett képalkotó vizsgálatok (röntgen, ultrahang, CT) eredményei alapján látják úgy, hogy rosszindulatú betegség van a szervezetben. Bár leveléből nem derül ki, hogy az emlőrák diagnózisa mi alapján merült fel, az, hogy mammográfiára (emlő röntgen vizsgálatra) küldik nagymamáját, azt valószínűsíti, hogy még tart a kivizsgálás. Leveléből nem derül ki, hogy citológiai vagy szövettani vizsgálattal alátámasztották-e már a diagnózist. Ahhoz, hogy a kezelésről dönteni lehessen, tudni kell, hogy a szervezetben látott áttétek milyen daganatból származnak, mert ez alapján lehet eldönteni azt, hogy milyen kezelési lehetőséget lehet választani.

A műtétnek önmagában nem gátja a vérhígító kezelés, de leveléből nem derül ki, hogy milyen műtétre gondolna. A 70 éves életkor önmagában szintén nem zárja ki egy műtét elvégzésének lehetőségét (bár a beteg biológiai életkora lehet több, mint a hivatalos életkora, részben a sokféle egyéb betegség miatt, s ez valóban növelheti egy műtét kockázatát).

Ugyanakkor nem biztos, hogy nagymamájánál egy műtét elvégzése a legjobb megoldás, hiszen levele alapján csontáttétei vannak a nagymamájának, s ha a betegség szétterjedt a szervezetben, akkor hiába is derülne fény arra, hogy mi az elsődleges daganat, annak műtéti eltávolítása nem eredményezne daganatmentes, esetleg gyógyult állapotot. Ennek a magyarázata, hogy ha a szervezetben már sok helyen megindult a daganatfejlődés, akkor egynek az eltávolítása érdemben nem növeli az esélyeket – ilyen esetekben akkor szokott műtétre sor kerülni, ha azzal javítani lehet a beteg életminőségét (mert például a daganat elzár epeutat, belet, stb.).

Nagymamájának vagy az általa erre feljogosított hozzátartozónak azzal az orvossal kellene beszélnie, aki jelenleg a kivizsgálást irányítja (pl. a mammográfiára küldte), hiszen nála gyűlnek össze azok a leletek, amelyek alapján világosabban lehetne látni, hogy milyen betegségei is vannak, s ezek alapján tekinthetők át a lehetőségek és az esélyek.

Azt mindenképp Önöknek kell látniuk, mi az, amiben segíthetnek, melyek azok a mindennapos praktikus teendők a bevásárlástól az orvosokkal való konzultációig, amelyek megkönnyítik a mindennapokat, illetve mennyiben szorul ápolásra nagymamája. Fontos odafigyelni a fájdalomcsillapításra, szükség szerint beállítani, illetve módosítani a fájdalomcsillapítás módját és adagját (természetesen a kezelőorvossal, háziorvossal egyeztetve). Emellett pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni az érzelmi és lelki támogatás erejét, a türelmes, szerető családi közeg fontosságát, hiszen ez az alapja annak, hogy a betegben csökkenhessen a feszültség, a fájdalmaktól, a bizonytalanságtól való félelem, s minél több jókedvben lehessen része ebben a nehéz élethelyzetben is.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák

Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
A csontáttét kezelése is járhat mellékhatással
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontáttétes mellrák esélyei
Csontáttétes mellrák
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top