Áttétes gyomortumor

Duodenalis ulcus miatt resecalt (1974.) gyomorban jelent meg a daganat, szövettan folyamatban. CT met.-et írt le a májban és a hasfalon. A betegnek máj körüli ascitese van és a Douglaban is van folyadék. A családdal való közlés részeként az orvos azt mondta, hogy ha kemotherapia szóba jön, akkor is csak pár héttel hosszabbítja meg a beteg életét. Elhangzott egy „3-5 hónap” -os időintervallum feltételezés is. Onkológiai TEAM 1 hét múlva lesz. Mit tegyünk? Ha felajánlják, fogadjuk el? Van egyéb alternatív mód?

A jelenleg rendelkezésre álló képalkotó vizsgálati eredmények alapján a szervezetben több helyre áttétet adó daganatról van szó. Biztos diagnózis akkor mondható, ha a szövettani vizsgálat is alátámasztja a most valószínűsített rosszindulatú folyamatot, s kezelés is csak a szövettani vizsgálat eredményének ismeretében indítható.

A hasban lévő ascites (hasvízkór) ilyen esetben leggyakrabban arra utalhat, hogy a hashártya is érintett daganatosan vagy a máj daganatos átépülése következtében létrejövő „megkeményedése” miatt nem tud a belek, egyéb hasi szervek felől a keringésben lévő folyadék teljes mértékben visszajutni a szívbe, s ezért jelenik meg a hasban szabad folyadék formájában. A Douglas üreg a hasban lévő hashártyai rekeszek legalsó része, ahol összegyűlhet a folyadék.

Azt, hogy a beteg várható túlélése mennyi, nehéz előre megbecsülni, mert a betegség felismerésének idején nehéz megmondani, milyen ütemben növekedő daganattal állunk szemben, s a túlélést az is befolyásolhatja, hogy a tervezett kemoterápiás kezelésre mennyire jól reagál a daganat. Ilyenkor a kemoterápiás kezelés célja a daganatsejtek osztódásának lassítása, a daganatsejtek pusztítása, s ennek remélhető eredményeként a daganatos folyamat növekedésének megállítása, vagy a daganatos gócok méretének csökkentése.

Azt, hogy a kezelésre hogyan reagál a betegség, akkor lehet megmondani, hogyha 2-3 hónapos kezelés után a mostani CT-vel összehasonlítva újabb CT vizsgálat történik. A tervezett kezelés esetleges mellékhatásairól a terápiát adni tervező onkológustól kaphatnak pontosabb felvilágosítást. Mindezek alapján dönthet a beteg a kezelés mellett vagy mondhat le a kezelésről, mérlegelve annak várható hozadékát és kockázatait.

Olyan alternatív kezelési mód, amelyről biztosan igazolták volna, hogy képes rövidebb vagy hosszabb időre remissziót (a betegség javulását, a daganatos gócok méretének csökkenését) eredményezni, nem ismert.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Fájdalomcsillapítás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorrák túlélési esélyek
Táplálkozás gyomorrákban
Gyomorrák, nyelőcsőrák 40 évesen
Ödéma gyomorműtét után
Gyomorrák, állapotrosszabodás
Áttétes gyomorrák, vizesedés
Baktériumfertőzés: gyomorfekély és gyomorrák
Gyomorfekély és gyomorrák
Gyomorpolip és tumormarker
Tumor vizsgálati értékei
Gyomorrák: legyen műtét?
Szétterjedt, műthetetlen gyomorrák
Életkedv áttétes gyomorrákkal
Gyomorrák: élet gyomor nélkül
Étkezés gyomor nélkül
Édesanyám gyomorrákos
Hányás kemoterápia után
Gyomorrák műtétje 29 évesen
Munkavállalás gyomorrák után
Gyomorműtét utáni kemoterápia
Gyomorrák lehetséges kezelése
Gyomorrák, tüdőárnyék
Gyomorrák ellátása
Műtét áttétes gyomorrákban?
Gyomorrák kemoterápiája
Súlyos gyomorrák
Gyomorrák, lecsapolás
Gyomorműtét utáni vizsgálatok
Gyomordaganat gyógyítása
Gyomorrák: 4 évvel műtét után
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése

Top