Várható élettartam prosztatarákkal

Édesapámnál prosztatarákot diagnosztizáltak 65 évesen. Gleason 3+4, T3aN0M0R0, pin III, reaktív nyirokcsomók lett az eredménye, a PSA értéke mindig 7 alatt volt. A prosztatáját eltávolították. A kérdésem: mik az esélyei, életkilátásai? Milyen kezeléseket kaphat még? Igaz, hogy a sugárterápia növelheti az esélyeit? (Olvastam valami ilyesmit.) Érdemes lehet PET vizsgálatot végezni rajta?

Prosztatarákok esetén a T3a azt jelenti, hogy az elsődleges daganat (T, mint tumor) ráterjedt a prosztata tokjára, de az ondóhólyagra már nem terjed rá. Az N mögötti szám a nyirokcsomók (node angol kifejezésből) daganatos érintettségére utal: itt az N0 kifejezést azt jelenti, hogy a környéki nyirokcsomókban a szövettani feldolgozás során nem találtak daganatot. Az M0 azt jelenti, hogy nincs áttét (M=metasztázis). Az R0 azt jelenti, hogy a műtétet végző sebész véleménye alapján R0 reszekciót, vagyis teljes daganat-eltávolítást lehetett végezni, ezt támasztja alá a szövettani vizsgálat is, mivel a sebészi metszés szélein nem halad át a daganat.

A Gleason score (pontszám) értéke 2-10 között lehet, ez szövettani jellemzőkre, a daganat rosszindulatúságának fokára utal, s értéke összefüggést mutat a nagy klinikai vizsgálatok alapján a túléléssel. A legkedvezőtlenebb túlélési adatokat a Gleason 8-10 közötti értékű daganatos betegeknél észlelték. A Gleason 7 közepes rosszindulatúságot jelent.

A prosztatarákok kezelésénél van lehetőség sugárkezelésre. Édesapjánál azt kell eldönteni, hogy van-e szükség műtét utáni, úgynevezett adjuváns sugárkezelésre a prosztata eltávolítása után, de általánosságban az mondható, hogy amennyiben az ondóhólyagra már nem terjedt rá a daganat, és a sebészi szél mikroszkóp alatt vizsgálva negatív, vagyis nem látnak daganatos sejteket, általában nem adnak műtét utáni sugárkezelést. De erről sugárterápiás szakember dönthet. Amennyiben viszont kezelés mellett döntenek, azt néhány héttel a műtét után meg kell kezdeni.

Prosztatarákoknál a műtét utáni hormonkezelésre is szükség lehet, erről az urológus vagy onkológus szokott dönteni.

Feltételezzük, hogy a műtét előtt történt kivizsgálás a távoli áttétek kizárására. Jelen esetben a PET vizsgálat is csak ugyanezt a célt szolgálhatná. A kontroll vizsgálatok során a kismedence kontrollján kívül a csontok rendszeres ellenőrzése is szükséges, mert ez a betegség gyakran ad csontáttéteket.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztatarák besugárzása, beültetett sugárforrás
Prosztatarák Gleason score
Prosztatarák csontáttéttel: évek vagy leépülés?

Prosztatarák, 12 év, csontáttét

Prosztata: PSA és CT kép
Prosztatarák, csontvizsgálat
Prosztata: csontáttét 12 év után
Prosztatavizsgálat, PSA szint
Csontáttétes prosztatarák műtéte
Prosztatarák, bélpanaszok
Prosztatarák PSA szintje
Prosztatarák gyógyszerei
Prosztatarák kezelése
Prosztatagyógyszer: nem kell tovább szedni?
Prosztatarák
Csontáttétes prosztatarák?
Pathológiás dúsulás a csontokban
Prosztatarák és PSA
Prosztatarák drága kezelése?
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top