Rákgyanú és kórháziszony (jelige: papi)

Férjem papája nagyon öntörvényű ember, orvoshoz nem ment. Miután sikerült végre elvinnünk, egy rektális vizsgálat után a doktor azt mondta: valószínűleg végbéltumora van. Más vizsgálatra nem tudjuk elvinni. 70 éves, kb. fél éve állandó hasmenése van, most már enni sem eszik. Nagyon le van gyengülve, de kórházba nem megy, pontos diagnózisunk ezért nincs. Sokszor be is lázasodik.

Tanácstalanok vagyunk és tehetetlenek, de a háziorvos azt mondja, akarata ellenére nem tudja beutalni. Mit tegyünk?

Ebben a helyzetben apósa valóban dönthet úgy, hogy nem akar további kivizsgálsát, kezelést. Más a helyzet, ha például egy keringést megingató, esetleg eszméletvesztést, sokkot eredményező vérzés állapotában mentő látja el a beteget, akkor valószínűleg kórházba szállítják.

A kivizsgálás és kezelés elutasításának lehet oka az is, hogy nem akar szembenézni a betegségével, állhat valamilyen szorongás vagy depresszió a háttérben. Amennyiben más beavatkozást nem fogad el, akkor az aktuálisan esetleg jelentkező fájdalmak csillapítása lehet olyan gyógyszeres beavatkozás, amit a betegek általában még ilyen helyzetben is elfogadnak.

Amennyiben a lázas állapot hátterében felmerül, hogy ez úgynevezett tumoros láz, akkor a fájdalomcsillapítók közül praktikus úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátló készítményt választani, amely segíthet abban is, hogy a láz kialakulását kivédje, s így jobb legyen a beteg életminősége. Ezeknek a szereknek ugyanakkor vannak ellenjavallatai is, például egy esetlegesen ismert vagy gyanított fekélybetegség, a javallatokat és ellenjavallatokat a felíró orvos tudja mérlegelni.

Kapcsolódó cikkek:
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Vastag- és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Több időt kellene a wc-n tölteni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák: lejárt az idő!?
Záróizom ingerület
Áttétes végbélrákos beteg
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Rendszeres véres széklet

Top