Mellhártyarák (jelige: pocok)

Nem találtam mellhártyarákkal kapcsolatban információt, és erről szeretnék tájékozódni. Mik a tünetek, és milyen gyógymódokkal lehet felvenni ellene a harcot?

A mellhártya (pleura) rosszindulatú daganata a mellhártyarák. Ezt az elváltozást nevezik „mesothelioma”-nak. A mellhártyát savós hártyának is nevezik: daganatos elváltozásának gyakori, de nem specifikus tünete lehet a pleuralis folyadék megjelenése, amely a mellhárta két lemeze között alakul ki.

A mellhártya fali lemeze a bordás-csontos mellkasfalon tapad, a szigeri (visceralis) lemez pedig a tüdőn. A két lemez közötti vákum segít kifeszített állapotban tartani a tüdőt, s így járul hozzá a légzés biztosításához. Amennyiben a két lemez közé folyadék kerül, csökken a tüdő légzési kapacitása, mert összenyomódhat az állománya, és az „összeesett” tüdőrészekben jelentősen csökken a légáramlás, a szervezet működtetéséhez szükséges gázcsere.

A mellhárta mesotheloimájának lehet jele az általában légzéssel, mozgással összefüggő fájdalom is. Az orvos fonendoszkóppal dörzs-zörej-szerű hangokat hallhat.

A fentiekben elsősorban az elsődleges (primer) mellhártyarákról beszéltünk. Az elsődleges daganatnál sokkal gyakoribb, hogy a mellhártyán más daganatos betegségből eredő áttét (vagyis másodlagos, azaz szekunder daganat) jelentkezik, s ennek következtében alakul ki például mellkasi folyadékgyülem.

Gyakori ez emlőráknál, ahol gyakran a beteg (vagy korábban megműtött) emlőnek megfelelő oldalon jelentkezik a mellkasi folyadék. A mellhártya tumora ugyanakkor nemcsak emlőrákhoz kapcsolódhat, hanem sok egyéb daganat áttéteként is jelentkezhet.

Az elsődleges mellhártyarák kezelésére lehet kemoterápiát alkalmazni, illetve az utóbbi két évben egy úgynevezett „biológiai válaszmódosító készítményt” is törzskönyveztek ennek a betegségnek a kezelésére.

A másodlagos (vagyis áttétes) mellhártyarák kezelése annak megfelelően történik, ahogyan az alapbetegséget (a kiindulási szerv daganatát) kezelnék, mert az eredetei daganatnak megfelelő terápiától várható, hogy az áttétek is csökkennek.

Amennyiben a mellhártya lemezei között felgyülemlő folyadék fulladást, nehéz légzést okoz, ennek lecsapolására is lehetőség van.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Áttétes mellrák
Sugárterápia mellékhatásai

Top