Mintavétel a tüdőből (jelige: ép tüdő)

Anyósomnak találtak valamit a tüdejében a kórházban, most hazaengedik, majd ahogy lesz időpont, Budapestre kell mennie mintavételre. Azt kérdezném, hogy a mintavétel mennyi időt vesz igénybe, egy vagy több napos bentfekvéssel jár? Az eredmény mennyi idő alatt van meg? Mi történik, ha a daganat jóindulatú, s mi, ha rosszindulatú? Mennyi a felépülési idő?

A tüdőből való mintavétel általában egy (vagy néhány napos) bennfekvéssel jár, ez függ attól is, hogy szükség van-e valamilyen kiegészítő vizsgálatra. A citológiai vagy szövettani eredmény általában legkésőbb 8-10 napon belül rendelkezésre áll.

Amennyiben rosszindulatú daganatról van szó, fontos tudni, hogy ez egy elsődleges tüdődaganat vagy valamely más daganat adott tüdőáttétet. Akár elsődleges, akár másodlagos rosszindulatú daganatra derülne fény, további kivizsgálás (képalkotó vizsgálatok,  röntgen, CT, esetleg MR) adhatnak arról felvilágosítást, hogy a szervezet egyéb részében van-e daganatos szóródásnak nyoma. Ez segíthet annak eldöntésében is, hogy van-e lehetőség a daganatos góc műtéti eltávolítására, illetve ennek ismeretében lehet nyilatkozni a kezelési lehetőségekről, gyógyulási esélyekről.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Aggasztó röntgenkép
Tüdőrák, mint derült égből villámcsapás
Foltok a tüdőkön
Tüdőrák, kézfájdalom
Tüdőrák sorstársak
Tüdőrák: hogyan tovább?

Top