Félelmek a kemoterápiától (jelige: esély maery)

2008.02.05.-én volt nőgyógyászati sürgős műtétem. Eltávolították mindkét petefészkemet és méhemet. (2007.10.17-én a hasi, nőgyógyászati ultrahangon negatív volt a lelet.) A jobb oldali petefészken jókora, férfi ökölnyi ciszta megtekeredett, míg a baloldali, gyerekfej nagyságú ciszta.

Szövettani eredményem:
Neoplasma malignum ovarii
Cystadenocarcinoma mucinosum
Cystadenoma mucinosum
Leimomyoma uteri
T1b Nx Mx

Kemoterápiára irányítottak, de mivel a hasfal mélyebb rétegeiben, a műtéti metszés vonalán szálagos szerkezetet tartalmazó folyadékgyülemet állapítottak meg hasi ultrahangon (8 x 12 cm), ezért Augmentin 625 mg 3×1 szedését javasolták. Csütörtökön ismételten jelentkeznem kell a kemoterápiára.

50 éves vagyok, s nagyon elkeseredett.

Először is, mert a műtéti beavatkozás azonnali sürgős eset volt, de 1 éve jártam orvostól-orvosig erős fájdalmak miatt. Drasztikus súlycsökkenés lépett fel, több orvos vizsgált, s a vizsgálat eredménye általában epe és gyomor. Mint kiderült, az epémnek semmi baja. A műtétet követően annyit tudok, rosszindulatú daganatom volt és kemoterápiára vagyok irányítva.

Az onkológián pedig csak annyit tudtam meg, hogy ki fog hullani a hajam. Az internetet böngészve olvastam cikkeket. 1989-ben volt egy balesetem, mely következtében 90%-ban sérült az agyam. Koponyaalapi törésem volt, kis és nagyagy trauma, agykimosódás, többszörös agyvérzés.

A jelenlegi állapotom nem stabil, és kisebb agyvérzések mind a mai napig fennállnak. Szerettem volna a háziorvosomtól kérdezni, de idő s távolság hiányában a mai napig nem látogatott meg. Fekvőbeteg vagyok. Az elolvasott cikkek miatt aggódom. A szövettani eredményem indokolja egyáltalán a kemoterápiát? Az 1 évig tartott állapotromlás (sűrű hányás, hetekig tartó) után nem fogja még jobban lerontani állapotom? Milyen hatással lesz a maradandó agykárosodásomra?

A szövettani leírás a petefészek rosszindulatú (rákos) daganatát mutatta, ugyanakkor a szövettani eredmény alapján nem lehetett nyilatkozni a környező nyirokcsomók állapotáról, ezért van a TNM besorolásnál az N, vagyis nyirokcsomó (angolul node) rövidítés után „x”.

Nem tudjuk, hogy a képalkotó vizsgálatok mutattak-e távoli áttéteket. Amennyiben távoli áttét nem igazolódott, akkor a műtét utáni tervezett kemoterápiás (citosztatikus, vagyis daganatos sejtek osztódását gátló) kezelés célja az esetlegesen elkóborolt ráksejtek pusztítása szisztémás (az egész szervezetet érő) kezeléssel.

A kemoterápia nem feltétlenül eredményez állapotromlást, a hányás, hányinger kezelésére már hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre mind injekciós, mind tablettás formában. A hajhullás a kemoterápiás szerek gyakori mellékhatása. Azért következik be, mert ezek a gyógyszerek a gyorsan osztódó sejtekre hatnak. A ráksejtek gyorsan osztódó sejtek, és az osztódásukba történő beavatkozással, az osztódás gátlásával lehet elérni ezeknek a sejtekenek a pusztulását vagy szaporodásuk gátlását. A szervezetben a gyorsan osztódó sejtek közé tartoznak még a hajhagymák sejtjei, ezért alakul ki bizonyos kemoterápiás szereknél hajhullás.

A másik gyorsan osztódó sejtfajta – amelynek számát rendszeresen ellenőrzik a kemoterápiás kezelések során – a fehérvérsejt. Amennyiben az átlagosan 9-11 nap életidejű fehérvérsejtek osztódását is gátolja a kemoterápia, alacsony fehérvérsejtszám alakulhat ki, ami a szervezet védekező képességének esetleges csökkenésével, lázas állapot kialakulásával járhat. Ezt azonnal jelezni kell a kemoterápiás kezelést adó orvosnak.

Az egyéb, az adott készítményekre speciálisan jellemző mellékhatásokról a kezelés megkezdése előtt az onkológustól tájékozódhat. Nagy valószínűséggel a közel 10 évvel ezelőtti agyi sérülés nem befolyásolja a mostani kezelhetőségét, de erről számoljon be orvosának, ha erre eddig még nem került volna sor.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhdaganat stádiumbesorolás
Petefészektumor 13 évesen?
Áttételes petefészekrák
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét
Palliatív esély

Top