Chordoma és kilátástalanság (jelige: Chordoma2)

Olvastam a Chordoma jeligés kérdést és választ. Sajnos barátunk már 8 éve ezzel az egyre növő daganattal él. Helye és nagysága miatt a műtét kockázatos. Nagyon szenved és nem tudjuk mit tegyünk. A helyi orvos már ki sem jön hozzá, mert nem tud mit tenni. A gerincklinikán is csak egy felvételt készítettek. Nagyon jó lenne, ha tudnának érdemi tanácsot adni.

Sajnos valószínűleg mi sem tudunk Önök által érdeminek tekinthető választ adni, hiszen leveléből kiderül, hogy több orvos vizsgálta már a barátját.

Amennyiben a „nagyon szenved” kifejezés arra utal, hogy fájdalmai vannak, akkor a megfelelő fájdalomcsillapítás javíthatja a beteg életminőségét. Az alkalmazott fájdalomcsillapító fajtáját, erősségét daganatos fájdalomcsillapításban jártas orvosnak, onkológusnak érdemes beállítani, s így a fájdalomcsillapítók segítségével a folyamatos fájdalom egy része megszüntethető például tartós hatású készítményekkel (tabletta, kapszula, tapasz).

Az úgynevezett „áttörő fájdalmakra”, amelyek az átlagosan rendszerint elegendő fájdalomcsillapítás ellenére jelentkeznek, gyorsan felszívódó, így gyorsan ható készítmények alkalmazása javasolható. A megfelelő fájdalomcsillapítás azért is fontos, mert valószínűsíthetően egy lassan növekvő daganatról van szó, s a beteg szenvedésének csillapítása ilyenkor kiemelt fontosságú feladat.

Kapcsolódó cikkek:
Fájdalomcsillapítás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csontáttétek a daganatos betegségben

Korábbi kérdés és válasz a témában:
Chordoma

Top