Tüdődaganat tünet nélkül

Egy betegem kapcsán keresem meg önöket. A 63 éves úrnak kb. 6 hónapja jelentkező 5 kg-os súlycsökkenése, és mellkasi fájdalma volt. A tüdőröntgen vizsgálat a jobb alsó lebenyben egy 7-8 cm átmérőjű képletet mutatott. Elvégezték a CT vizsgálatot, amely a jobb tüdő alsó lebenyében, illetve a mellékvesékben mutat daganat gyanús képleteket. Ami furcsa, hogy a beteg sülyedése normális (14 mm/h), nem anémiás (Hgb 12,4 mg/dl, Htc 41%). Egyéb vérkép eredménye mindegyik normális, a leucocita szám 11000/mm3. Köpet nincs. A bronchoscopia teljesen negatív.

Elképzelhetőnek tartják, hogy valamilyen más betegség lenne, vagy valóban adenocarcinóma (mint ahogyan azt a könyvek is leírják), csakhogy minimális tünetekkel még akkor is, ha már IV. stádiumban van?

A gyakorló onkológusok nagyon sok áttétes, vagyis IV. stádiumban lévő beteget látnak, akiknek általános állapota kifogástalan: gyakran munkaképesek és a kezelések mellett hosszú ideig munkaképesek is maradnak. A vérszegénység sem kötelező velejárója a daganatos betegségeknek, sokszor olyan betegeknél sem alakul ki jelentős vérszegénység, akiknél több szervben vannak kiterjedt áttétek, s akár előrehaladott állapotuk mellett jelentős súlyvesztésük (kahexia) is van.

A gyorsult süllyedés a háziorvosi gyakorlatban felkeltheti többféle betegség gyanúját, de a normál süllyedés ugyanúgy nem zárja ki a rákos megbetegedéseket, mint ahogyan a vérszegénység sem, vagy a tumormarker vizsgálatok negativitása.

Azt, hogy a betegnél a tüdőben látható folyamat milyen eredetű, vajon rosszindulatú-e, citológiai vagy szövettani vizsgálat döntheti el, például a mellkasfalon át végzett biopszia (transztorakális tűbiopszia).

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák: hogyan tovább?
Nem kaphatok kezelést?
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top