Trombózis és daganat

Az interneten találtam egy olyan szöveget, amely a daganatos betegséggel és a trombózissal van összefüggésben, de sajnos nem tudom értelmezni. Ehhez kérném szépen segítségüket.

A szöveg: „Malignus betegségek. Nagyon gyakori a hosszabb ideje obszervált recidív mélyvénás és felszínes trombózisok hátterében a daganatos megbetegedés. A tumorok által termelt anyagok a koagulációs rendszer aktiválása révén fejtik ki trombogén hatásukat.”

Mit jelent magyarra lefordítva ez a meghatározás?

A malignus betegségek a rosszindulatú daganatos betegségek, az obszerváció megfigyelést jelent, a recidíva kiújulást, a tumor daganatot. A koagulációs rendszer a véralvadási rendszer, amelyet nagyon hétköznapi egyszerűsítéssel úgy kell elképzelni, hogy ha koaguláció alakul ki, akkor a fehérjék összecsapzódnak, rugalmas masszává alakulnak, amelyek trombocitákat, vagyis vérlemezkéket is tartalmaznak, s ekkor alakulnak ki a trombózisok, vagyis az érben a rögök.

Az Ön által idézett szöveg tartalmilag azt jelenti, hogy amennyiben egy betegnél elhúzódóan vagy ismételten trombózist észlelnek akár a felszínes vénákban, akár a mélyebben fekvő nagy vénákban, vagyis az érpályában vérrögök alakulnak ki, ez felveti annak a gyanúját, hogy ennek hátterében rosszindulatú betegség van. Már több mint másfél évszázada leírta ezt a megfigyelést az orvostudomány, s valóban ma is vannak olyan betegségek, ahol az ismétlődő trombózisok miatti kivizsgálás során találják meg a vérrögösödés hátterében a rosszindulatú daganatot.

Ahogyan az Ön által idézett szöveg is írja, ennek az az egyik oka, hogy a daganatok olyan anyagokat is képesek termelni, amelyek aktiválják a véralvadási rendszert, vagyis fokozzák a vér alvadékonyságát s így alvadékok, trombusok alakulnak ki az érpálya egyes részein.

Kapcsolódó cikkek:
Mi a rákbetegség?
Daganatok jellemzői
A rákbetegség kezelése

Top