Egyre több gyógyíthatatlan rák megszelídíthető

Egyre több gyógyíthatatlan rák megszelídíthető

Hogyan lehet 8 éve együtt élni gyógyíthatatlan, agyi és csontáttétet is adó tüdőrákkal? Hogyan lehet tüdőrákjuk soha nem dohányzó kora negyveneseknek? Hogyan lehet utat találni áttétes petefészekrák diagnózis után? Hogyan javultak a prosztatarákos betegek életkilátásai? Miként lehet csökkenteni az immunterápia mellékhatásait? Ezekre a kérdésekre is választ adnak a most megjelent ingyenes Rákgyógyítás Magazin riportjai.

Sorsdöntő lehet a rákbetegek kezelésében a betegút kezdete

Hogyan küzd meg egy fiatal onkológus a saját, az arcát is érintő daganatos betegségével? Miért kellene titokban tartani bárkinek is, ha mellrákkal szembesült? Hogyan lehet motiváló a gyógyulásban akár egy akciós télikabát is? Ezekre a kérdésekre is választ adnak a Rákgyógyítás Magazin riportjai, amelyek az interneten is szabadon elérhetők.

Miért nem műtenek meg minden rákbeteget azonnal?

Nem minden daganatos betegnél az azonnali műtét adja a legjobb esélyeket a gyógyulásra. Ugyan a műthető esetekben évtizedeken át a daganatellenes kezelések magától értetődő első lépése volt az operáció, ám mára egyre több daganattípusnál bebizonyosodott, hogy a műtét előtti onkológiai kezelés javíthatja az életkilátásokat. A Rákgyógyítás Magazin közérthető módon összefoglalta a szakszóval neoadjuváns kezeléseknek nevezett terápiák lényegét.

Rákgyógyítás Magazin 2023/1.: minden cikk online is elérhető

A daganatok külső besugárzásakor a beteg nem válik sugárzóvá, a mai korszerű sugárterápiás berendezések jóval kevesebb mellékhatást okoznak, mint az évtizedekkel ezelőtt használt eszközök, ennek ellenére sok tévhit kering a sugárkezelésekről – hívja fel a figyelmet a Rákgyógyítás Magazin. Az ingyenes országos lap elmagyarázza hogyan hat a sugárterápia, mi a sugársebészet, hogyan lehet felkészülni a kezelésekre. A tüdőrák, a gyomorrák, a mieloma multiplex, a rákkal való lelki megküzdés, a vastagbélszűrés is napirenden a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság szakmai partnerségével megjelenő magazinban. Az újság minden cikke online is elérhető.

Rákgyógyítás Magazin 2022/3-4.

Tudatosan kell felkészülni a daganatellenes kezelésekre

Nem elég hatékony daganatellenes kezeléseket biztosítani, azokat a betegeknek végig is kell tudniuk csinálni, ezért a beteg állapotán, fizikai és mentális teherbíró képességén is múlik az onkológiai terápiák eredményessége. A daganatos betegek önmaguk is tehetnek a kilátások javulásáért – hívja fel a figyelmet a Rákgyógyítás Magazin. A dupla számmal megjelent ingyenes országos lap elmagyarázza miért nem idejétmúlt a kemoterápia, miért fontos a bélflóra egyensúlyban tartása, hogyan erősíthet meg lelkiekben egy súlyos betegség. Tüdőrákkal, mellrákkal, limfómával kezelt betegek példaadó történetei is olvashatók a lapban.

Szívvel-lélekkel: kardiológia és pszichológia a rákgyógyításban

A szív állapota, a daganatellenes kezeléseknek a szívet és az érrendszert érintő mellékhatásai is befolyásolják a rákbetegek életkilátásait – hívja fel a figyelmet a Rákgyógyítás Magazin. A dupla számmal megjelent ingyenes országos lap bemutat olyan beteget, aki három különböző rákból is meggyógyult, olvashatók riportok áttétes mellrákkal új életet kezdő nőkről és példaadó prosztatarákos nagyapákról is. A Magyar Orvosi Kamara alelnöke az orvos-beteg kommunikáció buktatóiról adott önkritikát sem nélkülöző interjút, de ír a lap a pszichológiai segítségnyújtás hazai helyzetéről, valamint a legújabb rákkutatási eredményekről is.

Rákgyógyítás Magazin 2021. tél

Nem szabad éheznie egy daganatos betegnek

Már a rák diagnózisakor a betegek mintegy felénél tapasztalható testsúlyvesztés, ami a daganat és a daganatellenes kezelések hatására egyaránt fokozódhat. A cachexiának nevezett kóros fogyás egy olyan összetett gyulladásos folyamat, ami ronthatja a kezelések eredményességét és az életkilátásokat is, emiatt mind a kezelőorvosoknak, mind a betegeknek tudatosan tenniük kell ez ellen – olvasható az ingyenes Rákgyógyítás Magazin legújabb lapszámában.

Precíziós onkológia: minden beteg és betegség egyedi

Mitől személyre szabott egy onkológiai kezelés? Mit jelent a precíziós onkológia? Milyen lehetőségeket és milyen korlátokat rejtenek a tumorok részletes genetikai vizsgálatai? Ezekre a kérdésekre is választ ad, emellett a daganatellenes kezelések mellékhatásait csökkenteni hivatott szupportív terápiákkal is foglalkozik, továbbá reményt adó és példát nyújtó tanulságos riportokat közöl a Rákgyógyítás Magazin 2021. őszi lapszáma.

Rákkutatás: tudomány a betegágyak mellett

Alapvetően változhat meg egyes daganattípusok kezelése a jövőben, más betegségtípusok terápiáiban ugyan nem látszik áttörés, de a kezelések finomhangolásával az eredményesség szintén javulhat. A Rákgyógyítás Magazin legújabb lapszáma a legfrissebb rákkutatási eredmények ismertetésén túl foglalkozik a daganatos betegek bőrvédelmével, az életvégi hospice ellátással, riportjaiban betegek történetein keresztül mutat be tanulságos eseteket.

Rák és koronavírus: nem törvényszerű a szorongás

A rák diagnózisa és kezelése önmagában is jelentős szorongást válthat ki, ezt tetézi immár több mint egy éve a járványhelyzet. Mégsem törvényszerű, hogy egy rákbeteg napjai szorongásban, depresszióban teljenek, tenni kell és lehet ez ellen – emeli ki a Rákgyógyítás Magazin legújabb lapszáma. Az ingyenes országos lap foglalkozik a rákbetegek védőoltásával, a végstádiumba kerülő betegek hospice gondozásával, áttétes rákból meggyógyult férfiak történetein keresztül pedig igyekszik kapaszkodót nyújtani a ma betegeinek.

Top