Rákgyógyítás Magazin 2024/1-2.

Rákgyógyítás Magazin: Intimitás a rák árnyékában

Rákgyógyítás Magazin: Intimitás a rák árnyékában

Egymás között és még az orvosnál is gyakran tabu a daganatos betegség fizikai és lelki következményei miatt háttérbe szoruló intimitás, a szexuális élet problémái, pedig ezek ugyanúgy kihathatnak az életminőségre, mint más mellékhatások és szövődmények. Az ingyenes országos Rákgyógyítás Magazin az intimitás nehézségein túl kiemelten foglalkozik az izomerő csökkenését okozó szarkopéniával, valamint a gondolkodás kemoterápia miatti lassulásával. A dupla szám riportjaiban a leukémia, a limfóma, a húgyhólyagrák, a gyomorrák, a vastagbélrák, a mellrák, a csontvelőből kiinduló myeloma multiplex, valamint több olyan téma is napirendre kerül, ami betegségtípustól függetlenül érinthet sok rákbeteget.

Egyre több gyógyíthatatlan rák megszelídíthető

Hogyan lehet 8 éve együtt élni gyógyíthatatlan, agyi és csontáttétet is adó tüdőrákkal? Hogyan lehet tüdőrákjuk soha nem dohányzó kora negyveneseknek? Hogyan lehet utat találni áttétes petefészekrák diagnózis után? Hogyan javultak a prosztatarákos betegek életkilátásai? Miként lehet csökkenteni az immunterápia mellékhatásait? Ezekre a kérdésekre is választ adnak a most megjelent ingyenes Rákgyógyítás Magazin riportjai.

Sorsdöntő lehet a rákbetegek kezelésében a betegút kezdete

Hogyan küzd meg egy fiatal onkológus a saját, az arcát is érintő daganatos betegségével? Miért kellene titokban tartani bárkinek is, ha mellrákkal szembesült? Hogyan lehet motiváló a gyógyulásban akár egy akciós télikabát is? Ezekre a kérdésekre is választ adnak a Rákgyógyítás Magazin riportjai, amelyek az interneten is szabadon elérhetők.

Miért nem műtenek meg minden rákbeteget azonnal?

Nem minden daganatos betegnél az azonnali műtét adja a legjobb esélyeket a gyógyulásra. Ugyan a műthető esetekben évtizedeken át a daganatellenes kezelések magától értetődő első lépése volt az operáció, ám mára egyre több daganattípusnál bebizonyosodott, hogy a műtét előtti onkológiai kezelés javíthatja az életkilátásokat. A Rákgyógyítás Magazin közérthető módon összefoglalta a szakszóval neoadjuváns kezeléseknek nevezett terápiák lényegét.

Rákgyógyítás Magazin 2023/1.: minden cikk online is elérhető

A daganatok külső besugárzásakor a beteg nem válik sugárzóvá, a mai korszerű sugárterápiás berendezések jóval kevesebb mellékhatást okoznak, mint az évtizedekkel ezelőtt használt eszközök, ennek ellenére sok tévhit kering a sugárkezelésekről – hívja fel a figyelmet a Rákgyógyítás Magazin. Az ingyenes országos lap elmagyarázza hogyan hat a sugárterápia, mi a sugársebészet, hogyan lehet felkészülni a kezelésekre. A tüdőrák, a gyomorrák, a mieloma multiplex, a rákkal való lelki megküzdés, a vastagbélszűrés is napirenden a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság szakmai partnerségével megjelenő magazinban. Az újság minden cikke online is elérhető.

Rákgyógyítás Magazin 2022/3-4.

Tudatosan kell felkészülni a daganatellenes kezelésekre

Nem elég hatékony daganatellenes kezeléseket biztosítani, azokat a betegeknek végig is kell tudniuk csinálni, ezért a beteg állapotán, fizikai és mentális teherbíró képességén is múlik az onkológiai terápiák eredményessége. A daganatos betegek önmaguk is tehetnek a kilátások javulásáért – hívja fel a figyelmet a Rákgyógyítás Magazin. A dupla számmal megjelent ingyenes országos lap elmagyarázza miért nem idejétmúlt a kemoterápia, miért fontos a bélflóra egyensúlyban tartása, hogyan erősíthet meg lelkiekben egy súlyos betegség. Tüdőrákkal, mellrákkal, limfómával kezelt betegek példaadó történetei is olvashatók a lapban.

Szívvel-lélekkel: kardiológia és pszichológia a rákgyógyításban

A szív állapota, a daganatellenes kezeléseknek a szívet és az érrendszert érintő mellékhatásai is befolyásolják a rákbetegek életkilátásait – hívja fel a figyelmet a Rákgyógyítás Magazin. A dupla számmal megjelent ingyenes országos lap bemutat olyan beteget, aki három különböző rákból is meggyógyult, olvashatók riportok áttétes mellrákkal új életet kezdő nőkről és példaadó prosztatarákos nagyapákról is. A Magyar Orvosi Kamara alelnöke az orvos-beteg kommunikáció buktatóiról adott önkritikát sem nélkülöző interjút, de ír a lap a pszichológiai segítségnyújtás hazai helyzetéről, valamint a legújabb rákkutatási eredményekről is.

Rákgyógyítás Magazin 2021. tél

Nem szabad éheznie egy daganatos betegnek

Már a rák diagnózisakor a betegek mintegy felénél tapasztalható testsúlyvesztés, ami a daganat és a daganatellenes kezelések hatására egyaránt fokozódhat. A cachexiának nevezett kóros fogyás egy olyan összetett gyulladásos folyamat, ami ronthatja a kezelések eredményességét és az életkilátásokat is, emiatt mind a kezelőorvosoknak, mind a betegeknek tudatosan tenniük kell ez ellen – olvasható az ingyenes Rákgyógyítás Magazin legújabb lapszámában.

Precíziós onkológia: minden beteg és betegség egyedi

Mitől személyre szabott egy onkológiai kezelés? Mit jelent a precíziós onkológia? Milyen lehetőségeket és milyen korlátokat rejtenek a tumorok részletes genetikai vizsgálatai? Ezekre a kérdésekre is választ ad, emellett a daganatellenes kezelések mellékhatásait csökkenteni hivatott szupportív terápiákkal is foglalkozik, továbbá reményt adó és példát nyújtó tanulságos riportokat közöl a Rákgyógyítás Magazin 2021. őszi lapszáma.

Rákkutatás: tudomány a betegágyak mellett

Alapvetően változhat meg egyes daganattípusok kezelése a jövőben, más betegségtípusok terápiáiban ugyan nem látszik áttörés, de a kezelések finomhangolásával az eredményesség szintén javulhat. A Rákgyógyítás Magazin legújabb lapszáma a legfrissebb rákkutatási eredmények ismertetésén túl foglalkozik a daganatos betegek bőrvédelmével, az életvégi hospice ellátással, riportjaiban betegek történetein keresztül mutat be tanulságos eseteket.

Top