AFP lassan növekszik heredaganat után

Fél éve heredaganattal diagnosztizáltak, kiműtötték, az onkológus pedig egyetlen fél órás kemoterápiát írt elő. A második kontroll következik. Minden jónak látszik, engem azonban egy dolog aggaszt.

A vérvizsgálaton az AFP szintem lassan, folyamatosan emelkedik. A műtét előtt 3,63 U/ml (kiskunhalasi kórház), a műtét után egy hónappal 4,63 ng/ml (szegedi klinika), az első kontrollkor 5,00 ng/ml (Szeged), a mostani pedig 5,54 ng/ml (Szeged). Az előző kontroll alkalmával kérdeztem az onkológust, azt válaszolta, hogy amíg nem megy a referenciaérték fölé, addig ne foglalkozzak vele. Engem azonban aggaszt a dolog, szeretném megelőzni a bajt, ha van rá mód.

Kérdése(i)m, hogy előrejelezhet ez valami bajt? Olvastam például ezen az oldalon is, hogy másnál is előfordul, meg hogy egyénenként eltér, van akinél magasabb, ezekből viszont választ nem kaptam, hogy miért növekszik lassan, de folyamatosan, ingadozhat ez, és ha igen, akkor mekkora lehet a kilengés (időben és értékben)? Olvastam azt is, hogy az AFP a májra utaló tumormarker, de mi köze volna a májnak a heréhez? Azt is furcsálltam, de egyben örültem is neki, hogy csak egyszer kellett kemoterápiára mennem, de most az a kérdés is kavarog bennem, hogy esetleg kevés volt?

Tudom, kicsit hosszúra sikeredett a levél, de bizonyára megértik, hogy meg szeretnék gyógyulni, ezért kérem, hogy válaszoljanak. Köszönöm! 30 éves férfi

Amíg a normális érték felső határa alatt van a mért tumormarker érték, valóban nem indokolt „foglalkozni vele”. Amennyiben egy tumormarker érték a normál fölé emelkedik, akkor is legtöbbször előbb leellenőrzi az onkológus (1-2 hónap múlva), hogy valóban magasabb-e, s csak utána kezd a szokásosnál vagy a tervezettnél alaposabb kontrollvizsgálatok, képalkotó vizsgálatok elvégzésébe, esetleges daganatkiújulást keresve.

A tumormarkerek nem csak egy-egy szerv betegségét jelezhetik. Az AFP (alfa fötoprotein) bizonyos hererákoknál és májrákoknál emelkedik meg leggyakrabban, de alacsony százalékos gyakoriságban más szervek daganatánál is előfordulhat az emelkedése. Azt is tudni kell, hogy ha van is betegség kiújulás, sem biztos, hogy a tumormarker értéke megemelkedik, ezért nem csak tumormarkert néznek a kontrollok során, hanem más vizsgálatokra is sor kerülhet.

Egy-két évtizeddel ezelőtt a hererákok műtét utáni kezelése valóban több hónapos, gyakran féléves kezelés volt. Majd a betegek kezelését tudományosan értékelő úgynevezett klinikai vizsgálatok eredményei alapján kiderült, hogy kevesebb és rövidebb kezelés is elég, főleg az alacsonyabb kiújulási kockázatú betegeknél.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Kinél újulhat ki a hererák?
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Gyermekvállalás: jöhet élet a rák után?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Előrehaladott hererák, dialízis
Heredaganat: elég két kemoterápia?
Hererák: 7 év után kiújulás?
Heredaganat, magas AFP
Heredaganat, magas AFP
Hererák utáni tüdő CT
Heredaganat gyermekvállalás előtt
Heredaganat utáni gyermeknemzés
Hererák: van nyirokérinvázió?
Heredaganat, csontdaganat
Csírasejtes daganat 23 évesen
Heredaganat, tumor a mellüregben
Heretumor 22 évesen, vérkép
Csírasejtes heredaganat
Csomók a férfi mellben hereműtét után
Gyermeknemzés vagy spermabank?
Családalapítás egyik here eltávolítása után

Kemoterápia utáni gyermekvállalás
Hereeltávolítás utáni kezelések
Gyermeknemzés sugár után
Gyermeknemzés hererák után
Kemoterápia és spermiumok
Hererák: 2 hónap után van esély a gyógyulásra?
Hererák és ejakuláció
Áttétes hererák 19 évesen
Hererák terápiája
Hereműtét után kemoterápia
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
Hererák és mellkasfájdalom
Hererák kiújulása
Felépülés a hererákból
Hereműtét utáni pszichoterápia

Top