Megemelkedett AFP érték: hererák, daganatgyanú?

31 éves férfi vagyok, minden évben kötelező a munkahelyi időszakos orvosi vizsgálat, ahol minden eredményemet rendben találtak, de idén gondoltam, csináltatok egy tumormarker tesztet. Nagyon kétségbeestem, mert az AFP értékem 6,23ng/ml lett (0-6ig normális a lelet szerint).

Bejelentkeztem urológushoz, illetve hasi ultrahangra. Nagyon félek, hogy valami gond van, viszont egy barátom, aki meggyógyult heredaganatból, megnyugtatott, hogy neki volt az AFP 500, sőt műtét előtt ez az érték 1000-re felment. A kérdésem: a vizsgálat előtt 2,5 nappal, sikeres vizsga utáni bulit tartottunk, nagyon sok alkohol fogyasztása feljebb viheti ezt az értéket? ASAT, ALAT, GGT-m teljesen rendben volt. Előre is nagyon köszönöm a válaszát, nem kicsit félek most.

A tumormarkerek nem alkalmasak betegség diagnosztizálására, ezért nem is használják azokat szűrővizsgálatként, sokkal inkább egy már ismert daganatos betegség követése érdekében figyelik egyes tumormarker értékek tendenciáját. A tumormarkerek általában a szervezetben normálisan is előforduló anyagok. Tapasztalati szinten megállapítanak egy felső értéket, amely felett nagyobb a valószínűsége valamilyen rosszindulatú folyamat fennállásának, de lehetnek olyan emberek (a vizsgált esetek néhány százalékában), akiknél tartósan magasabb értéket tapasztalnak, s ennek hátterében semmilyen kóros folyamat nem igazolódik ismételt vizsgálatokkal sem.

Az AFP (alfa fötoprotein) emelkedés létrejöhet rosszindulatú daganatoknál, például heredaganatnál, a máj betegségeiben, elvétve egyéb daganatos betegségekben is, ám önmagában nem igazolja rosszindulatú daganatos betegség biztos fennállását: számos tényező befolyásolhatja aktuális értékét, spontán is növekedhet vagy csökkenhet az értéke, esetleg tartóan stagnálhat ezen a szinten. Az Ön által kérdezett AFP érték gyakorlatilag a határértéken van, nem tekinthető kórosnak. Amint Ön is írta, az érték komoly betegségben akár a több százszorosára is megemelkedhet.

A tudatosság és az onkológiai éberség azonban támogatandó, időnként egy-egy ultrahang vagy szakorvosi kontroll nem árthat a laboratóriumi értékektől függetlenül sem.

Top