Agyi áttétes tüdőrák műthetősége

A férjemnél június elején diagnosztizálták a tüdőrákot, és alig az első döbbenet után jött a következő: agyi áttétet találtak. Július 13-án megoperálták az agydaganatokat (3 db), az orvosok szerint maradéktalanul sikerült eltávolítani mindhármat. A férjem 5 nappal a műtét után nagyon jó állapotban, saját lábán hagyta el a kórházat, és azóta is kisebb javulást tapasztalunk a mozgásában. Egyéb tünet sem jelentkezett a műtét után.

Kérdésem: ha maradéktalanul sikerült eltávolítani a daganatokat, akkor miért javasolnak az orvosok 1 sugárkezelést? Létezik olyan, hogy csak 1 kezelés szükséges? A szövettani eredményt sajnos még nem kaptuk meg, így az onkológussal még nem sikerült érdemben beszélni, hogy mik a kilátásai a tüdődaganat vonatkozásában.

Az agyi áttét diagnosztizálása előtt már a mellkassebésznél voltak az eredményei, hogy műtéti előjegyzést adjanak, mivel akkor úgy ítélték meg, hogy műthető. Kérdésem: ha még most is műthető a tüdődaganat, akkor mennyit kell kivárni a két műtét között? Milyen szerepe van az időnek, milyen esélyei vannak egy újabb áttét kialakulásának? Jelenleg a PET-CT csak egy gócot mutat a jobb tüdőben, a test teljes egészében sehol máshol még csak nyirokcsomót sem jelez kórosnak.

Agyi áttétek megjelenése minden esetben azt jelzi, hogy a rosszindulatú ráksejtek nemcsak a tüdőben lévő – egyébként sebészileg eltávolíthatónak ítélt – gócban vannak jelen, hanem a szervezetben átterjedtek más, távoli szervbe is, jelen esetben bejutottak a központi idegrendszerbe.

Az elsődleges daganat – jelen esetben a tüdőrák – műthetőségének megítélésében nemcsak a primer tumor „technikai” műthetősége a döntő, hanem sok más tényező mellett az is, hogy a szervezetben máshol van-e áttétes góc. Ennek az a magyarázata, hogy például az agyi áttétek az esetek egy jelentős részében sokkal közvetlenebb életveszélyt jelentenek, mint egy kisebb daganat a tüdőben, ezért agyi áttétek fennállásakor nem teszik ki a beteget egy tüdőműtét (vagy más elsődleges daganatműtét) által okozott megterhelésnek. A tüdőtumor eltávolításával ugyanis ugyanúgy fennáll az agyi áttétek okozta életveszélyes állapot. Az agyi áttétek azért is veszélyesek, mert amíg több más szervben „elfér” egy kisebb daganat a szerv működésének érdemi befolyásolása nélkül, a koponyában nem, a koponyacsont nem tud tágulni, ezért minden góc, illetve annak környezetében lévő ödéma/vizenyő agyi nyomásfokozódást okoz, ami attól függően, ez hol következik be, komoly tüneteket produkálhat.

A sugárkezelés, amely ez esetben vélelmezzük, koponyabesugárzást jelent, azt célozza, hogy az áttét kiújulásának kockázatát csökkentsék, illetve elodázzák ezt, ha mégis bekövetkezne. Nem lehet kizárni ugyanis azt, hogy jelenleg képalkotó vizsgálattal kimutathatatlan kicsiny gócok, azaz mikrometasztázisok továbbra is jelen vannak. Ezek pusztítását célozzák a kezelések.

Arról, hogy továbbra is van-e létjogosultsága a tüdőműtétnek, illetve az egyes operációk között mennyi időnek kell eltelni, esetleg az operációs terv hogyan viszonyul a javasolt sugárkezeléshez, csak a férjét kezelő, minden leletet, a jelenlegi állapotot, a kísérőbetegségeket, stb. részletesen ismerő kezelőorvos, illetve orvoscsoport tud kompetensen és felelősséggel állást foglalni.

További kérdések és korábbi válaszok áttétes tüdőrákos betegektől és hozzátartozóiktól.

Top