1 évesen túl fél év kemoterápián

Szoboszlai Ákos alig ismeri otthonát. Három és fél hónapig élhette a babák megszokott életét, azóta kórházakban tölti szinte minden idejét. Az egy évnél alig idősebb kisfiú minden bizonnyal már születésekor leukémiás volt.

Fotó: Délmagyarország– Foltok jelentek meg egy nap a mellkasán – kezdte történetüket az édesanya, Szoboszlainé Jáger Rita. – A vizsgálatok csak annyit derítettek ki, hogy vérszegény. Amikor azonban már a fején is dudorok kezdtek nőni, csontvelő-biopsziát végeztek és a fejéből is vettek mintát. Így tudták felállítani a diagnózist: leukémia.

Amint arról a Délmagyarország cikke beszámolt, négy hónaposan a kisfiú kemoterápiás kezelést kapott – fél éven keresztül hordták szülei a megterhelő infúziókúrára. 2012. januárban kapta meg az utolsó adagot, nem sokkal később azonban kiderült: már Ákos agyában is burjánzanak a leukémiás sejtek. Március elején műtötték meg Szegeden, de egyúttal az is egyértelművé vált: a kisfiú betegsége nem jól gyógyítható. Az egyetlen esély, hogy a rák ne térjen vissza, az őssejtkezelés. Március végén ezért a kisfiú édesanyjával együtt a fővárosba költözött: s a Szent László Kórházban kezdődött meg a kezelése.

– Április 5-én, miután előzetesen legyengítették az immunrendszerét, megkapta a csontvelőőssejtet – mesélte az édesanya, aki az éjszakákat leszámítva egész nap együtt van kisfiával az apró, steril szobában. – A kezelés után 2-3 héten belül indul be a saját sejttermelés, ha a kezelés hatásos volt. Most várjuk, hogy elkezdjen működni.

A családra nem csak a lelki teher hárul. Az elmúlt 8 hónapban minden tartalékukat felélték. Az édesapa műtős asszisztensi fizetéséből és az édesanya gyedéből élnek négyen, 3 éves kislányukkal. Devizaalapú lakáshitelt törlesztenek – emellett kell jelenleg két háztartást fenntartaniuk. Budapesten az édesanya az éjszakákat egy alapítványi házban tölti – havi 30 ezer forintért. A kórházi menüt eszi, azonban így is jelentős anyagi megterhelést jelent a családnak a kétlaki élet. És akkor még nem számoltuk az útiköltséget, ha az édesapa is meg akarja látogatni őket. Ákosnak naponta több üveg speciális, steril bébiételt kell biztosítani, darabja közel 500 forint.

– Május végén jöhetünk majd haza, addigra a lakásunkat is át kell alakítani – mesélte az édesanya. – Új laminált parkettát kell letenni, amely könnyen tisztítható, hiszen Ákost még sokáig óvni kell mindenféle fertőzéstől és a portól is. Újra kell festeni a szobáját, ráadásul a 60 négyzetméteres panelben még arra is megoldást kell találnunk, hogy nem aludhat egy légtérben a testvérével. Talán ez a legkisebb gond, hiszen át tudjuk költöztetni magunkhoz. A lakásfelújítást azonban egyelőre nem tudjuk, miből leszünk képesek megoldani.

Kapcsolódó cikkek:
Rákos gyerekek: a legkisebbek is taníthatnak küzdelemre
Rákos gyerekek az onkológián: nem éveket, életet!
Legyőzték a rákot, gyertek az olimpián a gyerekek
Gyerekeket fenyegető tumorok
Gyermekkori leukémia: genetika és orvoslás
Polcz Alaine és a rákbeteg gyerekek
Haldokló gyerekeket szolgálnak
Leukémia: 5 évesen túl a kemoterápián
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben!?

Top