2816 szál cigaretta

A rákos megbetegedések 27 százaléka a dohányzás miatt alakul ki – írta Sztella Kiriákídisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa a dohányzásmentes világnap alkalmából közétett sajtóközleményében.

Kiriákidídisz felhívta a figyelmet, hogy míg a dohányzás a legelkerülhetőbb egészségügyi kockázat, az EU ambiciózus stratégiát javasol annak visszaszorítása érdekében, mivel uniós statisztikai adatok azt mutatják, hogy a leszokni próbálók nem kapnak elég támogatást. Az EU célja, hogy 2040-re az emberek kevesebb, mint 5 százaléka dohányozzon, ami a jelenlegi adatokhoz képest 20 százalékos csökkenést irányoz elő.  A biztos véleménye szerint, ha a dohányzásról leszokni vágyok megfelelő támogatást kapnak, és sikerül célkitűzésüket keresztülvinni, akkor már legalább a felére csökkenne a dohányzók száma az Európai Unióban.

Kiriákídisz felhívta az uniós tagállamok figyelmét, hogy a dohányzásra vonatkozó uniós jogszabályokat hatékonyabban hajtsák végre, különös tekintettel a kiskorúaknak történő értékesítésre és a dohányzásról való leszokásra irányuló kampányokra. A biztos arra is rámutatott, hogy a koronavírus-járvány okozta halálesetek 50 százalékkal nagyobb arányban sújtották a dohányosokat, így ez a kockázat is milliókat motiválhat a leszokásra.

Amint egy korábbi hírünkben megírtuk, egy magyar dohányos évente átlagosan 2816 szál cigarettát szív el. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet elindította az Élj tiszta tüdővel! segítő programját, amelyről bővebb információt ide kattintva olvashat.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top