www.rakgyogyitas.hu portált a rákbetegek és családtagjaik támogatására, hogy válaszokat adjunk a kórházi falak között ragadt kérdésekre, s az interneten gyakran marketingcélokat szolgáló információk helyett objektív, termékektől független válaszokat kapjanak az érintettek. Célunk volt, hogy javítsuk az orvos-beteg kommunikációt, öntudatosabbá tegyük a betegeket, hogy merjenek kérdezni és visszakérdezni, tudják mi és miért történik a kezelések során. A megjelenésében konzervatív portál a kezdetek óta egyetlen hirdetést és reklámot sem közöl. Mára több száz cikkel szolgáljuk a tudományos ismeretterjesztést, s több mint 3 és fél ezer egyedi orvosi válasz érhető el az olvasók számára a rákról. A mostanáig 1,8 millió látogatást regisztrált internetes portál nyomdokain haladva a Rákgyógyítás országos magazin is immár a 4. évfolyamában jár."/>

5 éves a www.rakgyogyitas.hu

Öt évvel ezelőtt indítottuk el a www.rakgyogyitas.hu portált a rákbetegek és családtagjaik támogatására, hogy válaszokat adjunk a kórházi falak között ragadt kérdésekre, s az interneten gyakran marketingcélokat szolgáló információk helyett objektív, termékektől független válaszokat kapjanak az érintettek. Célunk volt, hogy javítsuk az orvos-beteg kommunikációt, öntudatosabbá tegyük a betegeket, hogy merjenek kérdezni és visszakérdezni, tudják mi és miért történik a kezelések során. A megjelenésében konzervatív portál a kezdetek óta egyetlen hirdetést és reklámot sem közöl. Mára több száz cikkel szolgáljuk a tudományos ismeretterjesztést, s több mint 3 és fél ezer egyedi orvosi válasz érhető el az olvasók számára a rákról. A mostanáig 1,8 millió látogatást regisztrált internetes portál nyomdokain haladva a Rákgyógyítás országos magazin is immár a 4. évfolyamában jár.

2006. november elején jelent meg a világhálón a www.rakgyogyitas.hu portál, amivel egy új kezdeményezés indult: a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) és a Magyar Pszichoonkológiai Társaság (MPOT) tudományos partnerségével egy olyan betegtájékoztató, reklámmentes felület kialakítása volt a cél, amelyen hiteles orvosi információk jelennek meg a rákbetegségekről. A honlap a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház Onkológiai Centrumából kiindult Tűzmadár-program keretében kelhetett életre: a számos programjával fizikai, pszichológiai és szociális rehabilitációt is szolgáló mintaprojekt célja, hogy a betegek az onkológiai kezeléseken túl is segítséget kaphassanak a küzdelemhez.

A tudatos, partneri orvos-beteg kapcsolatokért dolgozunk

A kezdeti hónapok heti néhány száznyi olvasójának tábora folyamatosan bővült, egyre több civil szervezet és egészségügyi médium lett partnerünk, s vette át cikkeinket. Mára minden hónapban több mint 50 ezren tájékozódnak honlapunkon, médiapartnereink révén pedig további tízezrekhez juthatnak el cikkeink. Olyan emberekhez, akik információk után kutatnak a daganatos betegségekről, próbálják értelmezni leleteiket, megérteni a kezeléseket, igyekeznek elkerülni a mellékhatásokat vagy rátalálni segítő sorstársközösségekre. Az oldal forgalomszámlálója 2011 novemberében, az 5 éves születésnapon 1,8 millió látogatásnál és 7,8 millió oldalletöltésnél tart.

Visszás lenne, ha ezen adatoknak örülnénk. Mindez ugyanis annak jele, hogy egyrészt egyre több család szembesül daganatos betegségekkel, másrészt sokan vannak, akik úgy érzik, nem kapnak teljes körű tájékoztatást az ellátásuk során, s megválaszolatlanul maradnak kérdéseik. A magas látogatottság nem öröm, de mégis eredmény, mert azt jelzi: sok százezer betegnek és családtagnak segíthettünk eligazodni abban a nehéz élethelyzetben, amit egy daganatos betegség jelent, s amelynek egyik fő ismérve a bizonytalanság. Hitünk szerit hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a betegek és a hozzátartozók tudatosabbá váljanak, értsék mi miért történik. Munkánk eredménye az lehet, ha az orvosok tájékozottabb páciensekkel találkoznak, a betegek pedig aktívabb részesei lehetnek kezelésüknek.

Köszönjük a bizalmat, a támogatást

Köszönjük azoknak a partnereinknek az anyagi támogatását, akik társadalmi felelősségvállalási tevékenységük keretében lehetővé tették és teszik munkánkat. Köszönjük az ország onkológiai centrumaiban, sugárterápiás osztályain, patológiai, radiológiai, sebészeti klinikáin dolgozó orvosoknak és ápolóknak, hogy megkeresésünkre sosem mondtak nemet, időt és energiát szántak arra, hogy cikkeinken keresztül megosszák tapasztalataikat Olvasóinkkal. Köszönjük a betegeknek, hogy hasábjainkon elmondták saját történeteiket, s bátorították sorstársaikat. Mindannyiukra számítunk a jövőben is.

A gyógyítás alapja a bizalom. Munkánkkal nem helyettesíteni, hanem elősegíteni szeretnénk az orvos-beteg bizalom erősödését, a kommunikáció javulását. Ezt akkor tehetjük meg, ha bennünk is bíznak Olvasóink. Köszönjük, hogy ennek a bizalomnak számos tanújelét kaptuk az elmúlt években.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány, valamint a Rákgyógyítás szerkesztőségének minden orvos és civil munkatársa nevében őszintén kívánunk testi és lelki egészséget, s hogy egy mégoly fenyegető betegség se tudja uralni a nappalok és éjjelek minden óráját.

B. Papp László     prof. dr. Bodoky György     dr. Végh Éva
szerkesztő           kiadó                                 orvosi rovatvezető

2011. november

Top