A gyász fogékonnyá tesz a betegségekre

Érdemes az ismert súlyos, életet veszélyeztető betegségben szenvedők közeli hozzátartozóit felkészíteni a gyászra, de különleges gondoskodásban kell részesíteni azokat is, akik hozzátartozója váratlanul hunyt el. Az idősebbeket jobban megviseli a gyász, ami az immunrendszert is képes meggyengíteni.

A University of Birmingham kutatói megvizsgálták, hogyan reagál a különböző korú emberek immunrendszere egy közeli hozzátartozó halálára. Az Immunity and Ageing szaklapban megjelent vizsgálat eredményei szerint az öregedéssel romlik a stresszhormonok közötti egyensúly, így gyász esetén az idősebbek (61 és 83 éves kor között) immunrendszere rosszabbul működik, hajlamosabbak különféle fertőzésekre, mint a fiatalabb gyászolók vagy azok a velük azonos korú idős emberek, akik nem szenvedtek el veszteséget a közelmúltban.

Mint a Medical Online által idézett cikkükben a kutatók írják, korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy idősebb gyászolók esetén növekszik a megbetegedés és gyakoribbá válnak a halálesetek is, különösen közeli hozzátartozó váratlan halála esetén. Azonban ez a mostani az első kutatás, amely a stresszhormonok szintje és az immunműködés közötti kapcsolatot vizsgálja különböző korú gyászolók esetén.

Az American Journal of Public Health című folyóiratban tavaly megjelent kutatás szerint idősek körében a férj vagy a feleség váratlan halála esetén jelentősen megnövekszik az esélye, hogy az életben maradt házastárs a gyász első évében elhalálozik, azokkal összehasonlítva, akik esetében a partner a halálát megelőzően ismert krónikus betegségben szenvedett. Azaz amennyiben reális a fenyegetettség, akkor érdemes az ismert betegségben szenvedők közeli hozzátartozóit felkészíteni a gyászra, valamint különleges gondoskodásban kell részesíteni azokat, akik hozzátartozója váratlanul hunyt el.

A gyász során azonban nem csak az idősebbek veszélyeztetettek. Az American Journal of Public Health egy korábbi tanulmánya szerint bármilyen korú gyászolók természetes okból bekövetkező elhalálozásának relatív kockázata a gyász első hetében megduplázódik. 
A legjobb hosszú távú segítség a barátokból és családtagokból álló erős támogató hálózat.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top